DARIO ABRAM U KAŠTELANOPOLISU

3. 05. 2023. | Kaštelanopolis

Dario Abram profesor je hrvatskoga i engleskoga jezika u Osnovnoj

školi dr. Andrija Mohorovičić iz Matulja. Utemeljio je profesorima

hrvatskoga  jezika vrlo važnu FB grupu Hrvatski jezik u OŠ. U

projektima  Grad – to smo mi! (2021.) i Naša priča o Gradu (2022.)

o Vukovaru istaknuo  se voditeljskom ulogom. Promiče jezičnu

kulturu i međukulturnu komunikaciju. Obožava čitati poeziju, a

osim  pisanjem bavi se i crtanjem portreta. U Godini  čitanja 2021.

Društvo profesora hrvatskoga jezika objavilo je  njegovu knjigu

Stihovi s portretom djevojčice na naslovnici. Bavio se u mlađim

danima školskim novinarstvom. O toj nam je temi, umjesto

intervjua, poslao tekst koji je i više nego zaslužio biti ugošćen na

pravom mjestu, upravo ovdje, u Kaštelanopolisu Čarobne frule.

 

Dario Abram profesor je hrvatskoga i engleskoga jezika u Osnovnoj školi dr. Andrija Mohorovičić iz Matulja. Utemeljio je profesorima hrvatskoga  jezika vrlo važnu FB grupu Hrvatski jezik u OŠ. U projektima Grad – to smo mi! (2021.) i Naša priča o Gradu (2022.) o Vukovaru istaknuo se voditeljskom ulogom. Promiče jezičnu kulturu i međukulturnu komunikaciju. Obožava čitati poeziju – Whitmana, Pessou, Ujevića, Eliota itd. – a Mali princ njegova je životna filozofija u 27 poglavlja. Osim pisanjem bavi se i crtanjem portreta. U Godini čitanja  2021. Društvo profesora hrvatskoga jezika objavilo je  njegovu knjigu Stihovi  s portretom djevojčice na naslovnici. Bavio se u mlađim danima školskim novinarstvom. O toj nam je temi, umjesto intervjua, poslao tekst koji je i više nego zaslužio biti ugošćen na pravom mjestu, upravo ovdje, u Kaštelanopolisu, rubrici Čarobne frule o školskom pjesniku Kaštelanu i školskoj novinarskoj družini čiji je list dobio ime po naslovu Kaštelanove pjesme koja je Kaštelanovoj supruzi Nadi Subotić bila među najdražima.

 

Iako je uobičajeno da na naslovnici ove edicije bude fotografija autora, Dario Abram poželio je da umjesto njega to bude portret djevojčice koji je izradio.
Foto: Sanja Miloloža

 

Abramov autorski tekst ovdje donosimo u cijelosti.

 

Mali novinari ili o djeci tragačima

Škola nije samo odgojno-obrazovna ustanova već je i skup sasvim različitih, kreativnih ljudi i nadasve neobičnih dana. U mnoštvu sivila učitelji i učenici svakodnevno iznađu nepresušne izvore mnogobrojnih svojih zamisli, ali i tople ljudske priče koje žude za utkivanjem u neka nova srca. Školske zgrade obiluju hvalevrijednim skupinama učenika koji rado stvaraju i dijele svoje uratke, a među njima se, katkad zatrpani brojem stranica i crno-bijelim ilustracijama, kriju i učenici novinari.
Kada se govori (ili piše) o školskome novinarstvu, ponajprije valja spomenuti činjenicu da ono iziskuje mnogo vremena i truda. Nastavni dani ispunjeni su sadržajima koji se izmjenjuju već tijekom jednoga nastavnog sata, stoga ne čudi početna pretrpanost tekstovima, fotografijama i likovnim uradcima, vijestima, rezultatima itd. Naime, iako su vrlo, vrlo mladi, urednici i novinari zaduženi za osmišljavanje školskih listova njeguju odgovornost prema svemu što pročitaju, prouče, pripreme i prenesu. Školski su listovi i časopisi dugotrajan proces stvaranja – i ne treba ga požurivati.

Digitalizacija je uzela maha i utrla put nebrojenim mogućnostima razvijanja onoga što smo dosad tako rado listali u tiskanome obliku. Štoviše, omogućila je dosad neviđene razmjere suradnje među učenicima i učiteljima, ali i komunikaciju između novinara/urednika i čitatelja. Odjednom je kutak predviđen za školski list ili časopis postao mjestom zajedništva, razmjene iskustava i zamisli, a ponajviše razumijevanja.

S obzirom na to da tiskanje svega pripremljenoga zahtijeva i određen iznos novca, prečesto učenički radovi bivaju objavljeni u crno-bijeloj inačici. I urednike i novinare kadikad rastuži nemogućnost prilagodbe sadržaja konačnomu izgledu listova odnosno časopisa, ali vrijeme i ljubav prožimaju svaku stranicu. Ipak, u svemu tomu glavnu ulogu vode upravo oni koji nastavu čine predivnom. Dakako, u pitanju su djeca.

Kada se učenicima prepusti glavna riječ, a pritom ih se vodi razgovorom, ukazuje im se na pristupačne izvore i podupire se njihov razvoj, prekrasna djela nastaju, i to na ponos sviju koji su i na koji način sudjelovali u novinarskome stvaralaštvu. Unatoč perfekcionizmu i neprestanoj potrebi da stvoreno dorađujem unedogled, s vremenom i iskustvom shvatio sam da usavršavanje ponekad zametne ono dječje u nečemu što im suštinski pripada. Učiteljska je uloga promatračka. Učenici zaista trebaju učiti na temelju metode pokušaja i pogreške – samo će tako napredovati. Uostalom, škola živi dok je djece. Upravo ona pomažu da školsko novinarstvo zasja u punome sjaju. (A i nasušno su nam potrebne lijepe vijesti.)

Odsrca stoga hvala svim odgojno-obrazovnim djelatnicima na prepoznavanju i poticanju. Upravo je spoj tih dviju radnji ključ uspjeha svakoga djeteta, čak i kada nam se isprva učini da pomaka nema. Potraga za istinom, pričom i razumijevanjem beskrajna je, ali nipošto nije besciljna. Naposljetku, nema radosti poput one kada na licima svojih školskih prijatelja vidiš osmijeh jer se u školskome listu/časopisu pronašao makar tračak njihova rada. Mali novinari to jako dobro znaju.Dario Abram
Osnovna škola Dr. Andrija Mohorovičić, Matulji