EURO BEZ POVRATKA

27. 01. 2023. | Tema broja

Petljancije s novom valutom uzrokuju zbunjenost, prigovore

i prevelike tringlte… kad bi taj povratak na kunu bio moguć!

 

Jako mi nedostaju kune, s eurima je jako teško plaćati, zbunjujuće je jer ne znam kolika je vrijednost novčanica, bilo bi mi draže da smo ostali u kunama, rekla mi je prijateljica danas kad smo razgovarale o tome kako se snalazimo s eurima. Zajednička je europska valuta Europske unije u Republici Hrvatskoj počela vrijediti od 1. siječnja 2023. Koliko promjena valute znači i promjenu našeg svakodnevnog života, to još ne mogu sagledati. Ja sam samo dijete, ali znam da ni odraslima nije lako. Eto, svaki put kada govorim o kunama, baka mi kaže da smo sad u eurima, a ona je već u svom životu promijenila više valuta: jugoslavenski dinar, hrvatski dinar, kunu… Pitala sam i djeda koji mi je objasnio: Ja sam stara konzerva,  prelazak na euro ni najmanje mi se ne sviđa. Zbog toga ćemo eura završiti na prosjačkom štapu, vuku nas za nos! Užasno me živcira što unatoč naočalama ne raspoznajem dobro cente. Znam da stalno prigovaram, ali ne mogu drukčije… kad me to živcira!

I ostali bi članovi moje obitelji svi radije da su ostale naše kune. Pretpostavljam da je i njima, kao i mojoj prijateljici, također teško prepoznati vrijednost eura. Recimo, moja baka ostavila je napojnicu kod frizera od pet eura, tek se kasnije sjetila da je to više od trideset kuna. Točnije, provjerila sam, 37, 67 kn! 

A meni su euri dobri, ali radije bih se vratila na našu staru valutu. Kad bi taj povratak bio moguć! Ali znam da za to nema šanse. Prošla baba s kolačima. I baka od frizera. U jednom je trenutku očito u frizerski salon došlo puno mušterija, a baka je bila na izlasku pa je samo ostavila ono što Zagrepčani zovu tringlt dok je frizerka bila zauzeta novim klijenticama. I to kakav tringlt! Rekli smo: ne pet kuna, već gotovo 38! E, bako, bako… Nego, nakon nekog vremena nazvala je baku frizerka i rekla da je ostavila preveliku napojnicu, da neće primiti tako velik iznos. Razumije žena da se baka slabije razumije u tu novčanu novotariju. Sva sreća da je frizerka dobra duša pa ne želi opelješiti staricu. No nisu svi dobri kao bakina frizerka.

Zaključak? Na temelju tih primjera mogli bismo zaključiti da u mojoj okolini žive oni kojima se više sviđaju kune, da im je teže s eurima. I ne radi se samo o tome kako se može manipulirati na zaokruživanju cijena u trgovinama…  Znam samo da trebamo nove novčanike zbog preteških kovanica koje više vrijede u odnosu na kovanice kuna. Kao i da petljancije s novom valutom uzrokuju zbunjenost, prigovore i nenamjerno prevelike tringlte.


Ema Gereš, 5. b, tekst i foto