MOZGOVITE ANEGDOTICE

21. 02. 2023. | Zabavne stranice

Prenosimo vam odabrane anegdote s dvaju portala, a glavna nam 

je zvijezda duhoviti genijalac Albert Einstein, otac moderne fizike.

 

Nova ekipa mrežnih istraživača za zabavne stranice odlučila vam je ovaj put prenijeti odabrane anegdote s dvaju portala https://ples.com i https://geek.hr/znanost/clanak/anegdote-alberta-einsteina/. Ako možda još sada i ne znate tko su svi ovi ljudi koji će se pojaviti u anegdotama, ne brinite se. Tijekom školovanja sigurno ćete za njih čuti. A anegdote i jesu smiješne zato što uvijek u sebi nose određenu univerzalnu poruku temeljenu na pravilu 3 N – nesklad, nesporazum, neočekivanost. Dakle, već smo rekli, tko mozga, nije mazga. Naša je ekipa, recimo, izmozgala naslove za svaku od sljedećih anegodota. Uživajte mozgovito! A ako vam pritom bude i smiješno, znači da vam mozak ipak radi!

PIRANDELLO – ČOVJEK KOJI JE OŽENJEN
Dramatičar i prozni pisac Luigi Pirandello došao je odvjetniku da mu sastavi tužbu za razvod braka.
– Kakvi su vaši razlozi?, upita ga odvjetnik.
– Oženjen sam!, uzvrati Pirandello.

PADEREWSKI – ČOVJEK KOJI JE U MEĐUVREMENU POSTAO SLAVAN
U društvu sa starim prijateljem poljski pijanist (i kasnije prvi predsjednik Republike) Ignacy Jan Paderewski evocirao je svoja sjećanja. U jednom trenu Paderewski je podrugljivo rekao:
– Petnaest godina mi je trebalo da se uvjerim kako nemam dara za glazbu.
– A što si onda uradio? – pitao ga je znanac.
– Ništa. Bilo je već prekasno, u međuvremenu sam postao slavan.

PUCCINI – ČOVJEK KOJI NE POZNAJE ŽENSKU NARAV
Kada je kompozitor Puccini bio još mlad, on odnese milanskom izdavaču Riccardiju svoju najnoviju kompoziciju moleći ga da je objavi. Riccardi uze rukopis, brzo ga pogleda i vrati:
– Žao mi je, ali vašu kompoziciju, ne mogu objaviti, mada je dosta dobra.
– Kako to? – žalosno upita autor.
– Vidite, mladi prijatelju, vašu pjesmu neće pjevati nijedna žena jer počinje riječima: Kad bijah još mlada.

ROSSINI – ČOVJEK KOJEM SE VIŠE SVIĐA DRUGA SKLADBA
Rossinijev učenik molio je učitelja za dopuštenje da mu odsvira dvije melodije koje je sam komponirao. Nakon što je učenik odsvirao prvu kompoziciju Rossini s osmijehom reče:
– Druga mi se više sviđa.

ROSSINI – ČOVJEK KOJI GOVORI O KAOSU
Mladi skladatelj koji je Rossiniju odsvirao svoju novu kompoziciju htio je saznati kako se Rossiniju sviđa njegovo djelo. Rossini reče:
– Divno. Silniji ste od Boga. On je stvorio svijet iz kaosa, a vi ste stvorili kaos.

SHAW – ČOVJEK KOJI IZRAŽAVA SVOJE MIŠLJENJE
Mladi “neotkriveni” pisac poslao je Shawu svoje novo djelo da izrazi svoje mišljenje. Shaw odgovori:
– Vaše djelo sadrži mnogo lijepoga i mnogo novoga. Ali ono što je novo nije lijepo, a što je lijepo nije novo.

SHAW – ČOVJEK KOJI DAJE ISKRENE PREPORUKE
Mladi glumac molio je Shawa da mu napiše preporuku i Shaw mu na svoj način izađe u susret:
– Najtoplije preporučujem glumca gospodina R. Igra Hamleta, Cezara, Shaylocka, bridž i bilijar. Bilijar igra najbolje.

SHAW – ČOVJEK KOJI ĆE BITI KOD KUĆE
Shaw nikako nije mogao podnijeti uobraženu aristokraciju. Kada je jednom primio poziv u kojem je pored ostalog pisalo:
– Lord C. bit će kod kuće u utorak između četiri i šest sati, Shaw ga je vratio dopisavši – George Bernard Shaw također.

WILDE – ČOVJEK KOJI RAZMIŠLJA O KIŠI
Oscar Wilde odluči prisustvovati premijernoj kazališnoj predstavi jednog usputnog poznanika. U njegovoj loži sjedio je i autor drame. Wilde ni poslije prvog ni poslije drugog čina ne izusti ni riječi. Zatim se autor ohrabri i upita ga kako mu se dopada predstava. Wilde zamišljeno reče:
– Vani mora da pada strašna kiša.
– Zašto?
– Jer nitko ne odlazi s predstave.

ZAJC – ČOVJEK KOJI PREPORUČUJE ŠIŠANJE
Jedna zagrebačka dama dovela je svoga sina skladatelju Ivanu Zajcu i ponosno mu reče:
– Majstore, moj sin ima veliki dar za glazbu. Osim toga ima frizuru kao Beethoven. Molim vas, poslušajte kako svira na klaviru!
Zajc pogleda mladića i zamoli ga da za klavirom pokaže što zna. Kada mladić završi, ushićena majka upita skladatelja što da učini sa sinom. Zajc ravnodušno odgovori:
– Dajte ga ošišati!

EINSTEIN – ČOVJEK KOJI JE SLAVAN
Kada su se jednom zgodom sreli Albert Einstein i Charlie Chaplin, počeli su razgovor o slavi. U tom razgovoru Einstein je rekao Chaplinu:
– Vi ste popularni jer vas cijeli svijet razumje. A ja sam pak slavan zato što nitko ne razumije ono što govorim.

EINSTEIN – ČOVJEK KOJI PUTUJE VLAKOM
Tijekom vožnje u vlaku kondukter je tražio voznu kartu od putnika utonulog u misli. Ovaj ju je nervozno tražio po džepovima i postajao sve nervozniji. Kondukter mu tada kaže: “Ali profesore Einstein, ja znam tko ste vi i jasno mi je da me ne želite prevariti i da ste kupili voznu kartu. Nemojte se zato uzrujavati, priznat ću vam kao da imate kartu.” Einstein mu odgovori: “Ali gospodine, ne uzrujavam se zato jer bih se vas bojao, nego zato jer na karti piše kuda putujem, a sada pojma nemam gdje trebam sići s vlaka.”

EINSTEIN – ČOVJEK KOJI SE MIČE MESARU S PUTA
Šeće se jednog dana zamišljeni Einstein livadom, dođe do rječice i počne je prelaziti preko uskog brvna, ne vidjevši da je istodobno s druge strane prema njemu krenuo jedan debeli čovjek. Na sredini brvna susretne se s debelim gospodinom, koji, pohvalivši se da je mesar, kaže: “Ja se ne mičem glupljem od sebe.” Einstein se bez riječi okrene i vrati natrag na obalu i kada je debeli gospodin prolazio kraj njega, Einstein mu vikne: “Ali ja da!”

EINSTEIN – ČOVJEK KOJI KRALJICI SVIRA VIOLINU
Pozove jednom belgijska kraljica u privatan posjet Einsteina koji je tada boravio u Belgiji. Kraljičin vozač čekao je na željezničkoj stanici vlak kojim je trebao stići prof. Einstein. No kada je vlak stigao, izašao je samo jedan putnik, nehajno odjeven i s violinom u ruci. Nitko nije došao tko bi izgledao kao ugledni profesor te se vozač vratio u dvor i izvijestio kraljicu da Einsteina nema. Pola sata kasnije na vrata dvora stigao je violinist nehajnog izgleda. Bio je to Einstein, neobično ponosan na svoje violinističko umijeće, koji je došao kraljici uvjeren da ona želi da joj svira.

EINSTEIN – ČOVJEK KOJI SE BORI ZA LJUDSKA PRAVA
Bio je i veliki borac za ljudska prava i ulagao u to mnogo vremena i truda. Kada ga je na Kaiser-Wilhelm institutu u Berlinu jedan student prava koji je studirao u Parizu, inače sin Stjepana Radića, zamolio za razgovor, Einstein je spremno pristao i u detalje se zanimao za nepovoljan položaj hrvatskih intelektualaca u tadašnjoj Jugoslaviji. Razgovor je trajao gotovo cijeli dan. Nakon toga Einstein je napisao oštar protest protiv politički motiviranog ubojstva dr. M. Šufflaya u Zagrebu i uputio ga Ligi naroda u New Yorku. Protest je potpisao i njegov kolega, slavni književnik Heinrich Mann. Tekst tog pisma smatra se jednim od najvećih komplimenata ikad upućenih Hrvatskoj. 

Prenose Nola i Tara Roksandić, 5. a, foto: www.planet-science.com

NAJNOVIJE

Medijski kutak

ŠKOLSKA HIMNA

STRAHOMATIKA


SVEVIDLJIVA IVA PROMOCIJAVIDEOČESTITKA

Nova e-izdanja

Jednake mogućnosti za sve
(ur.) S. Miloloža, Blagoslov narodima po njihovoj djeci

POSEBNI SURADNICI

Lucijan i Oka