KNJIŽNICA U KAŠTELANOPOLISU!

18. 02. 2023. | Kaštelanopolis

Aktivnosti koje vodi školska knjižničarka OŠ Jure Kaštelana

Ines Obad, prof. i dipl. bibl, odsad ćete moći pratiti, zajedno

s novinarskim i kaštelanskim temama, u našoj zelenoj rubrici.

 

Budući da je Ines Obad, prof. i dipl. ing. bibliotekarstva, stručna suradnica knjižničarka naša draga prijateljica i suradnica, odlučili smo ju pozvati da ubuduće svoje aktivnosti predstavlja u Kaštelanopolisu, našoj rubrici vezanoj za pjesnika Juru Kaštelana i samu novinarsku grupu. Dosad se školska knjižnica predstavljala u rubrici Kultura i odrastanje, ali ondje se predstavljaju i različita izvanškolska događanja, a školska je knjižnica ponajprije naša, školska. Stoga, draga Ines, dobro nam došla u Kaštelanopolis!

E, da, ima vam naša knjižničarka mnogo toga predstaviti jer se, unatoč svim nezahvalnim (ne)uvjetima rada, radilo mnogo. Uvjerite se i sami!

 

E-katalog školske knjižnice Osnovne škole Jure Kaštelana
Foto: snimka zaslona I. Obad

 

Aktivnosti školske knjižnice

 

Stručni poslovi

E-KATALOG KNJIŽNICE

Objavljen je e-katalog knjižnice. E-katalog nam pomaže u pretraživanju ima li knjižnica knjigu određenog naslova ili određenog autora. Katalog možete pretraživati prema prezimenu i imenu autora, naslovu ili ključnoj riječi (predmetnici). Poveznica na e-katalog objavljena je na web stranici škole te stranici Virtualne knjižnice. Mrežni katalog dio je promjene u knjižničnom poslovanju i stručnoj obradi knjiga naše školske knjižnice. Pretraživanje i dostupnost knjiga sada je vidljiva i moguća učenicima i učiteljima online, a ne samo fizičkim posjetom našoj knjižnici.

I školska knjižnica OŠ Jure Kaštelana nalazi se na ovom zemljovidu.
Foto: snimka zaslona I. Obad

 

uMap projekt

Naša je školska knjižnica sudjelovala u projektu uMap odnosno izradi zajedničke virtualne karte svih školskih knjižnica Republike Hrvatske. Pronalaskom oznake (ikonice) naše škole na karti Hrvatske te klikom na nju, otvoriti će vam se tekst o našoj knjižnici zajedno s fotografijama. Ciljevi su projekta povećanje vidljivosti školskih knjižničara i knjižnica, promicanje kvalitete školskog knjižničarstva, promicanje uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije među knjižničarima i korisnicima školske knjižnice.

Sve novosti objavljene su na stranici Virtualne knjižnice.

Knjižni fond raste

Do kraja prvog polugodišta, naša školska knjižnica bogatija je za novih 67 lektirnih naslova, odnosno čak 197 knjiga. Članovi Novinarske družine darovali su našoj knjižnici 16 primjeraka knjige „Ja se mraka ne bojim“ autorice Ljubice Kolarić-Dumić, slikovnice koja će pomoći djeci da prevladaju svoj strah od mraka. Slikovnica je veliki poticaj za čitanje, razmišljanje, pjevanje i za život bez straha.

 

Naslovnica slikovnice koju su novinari Čarobne frule kupili za svoje male prijatelje iz nižih razreda na Interliberu 2022.
Foto: Sanja Miloloža

 

 

Fond školske knjižnice i dalje je smještene na 6 škola, a posudba je omogućena svim učenicima na svih 7 škola. Obzirom da su nam pojedini razredi razdvojeni (2., 3. i 4. razredi) i da se uz lektiru čitaju i djela za slobodno čitanje, knjige svaki mjesec selim iz škole u školu u čemu mi pomaže naš domar Ante. Potkraj mjeseca listopada učiteljica Hrvatskoga jezika Sanja Miloloža, prof., izvrstan savjetnik i voditeljica Čarobne frule, darovala je Školskoj knjižnici OŠJK pet knjiga – zbirki pjesama za djecu i one koij se tako osjećaju Svevidljiva Iva. Zahvaljujemo profesorici na vrijednoj donaciji.

 

Članovi Novinarske družine Čarobna frula darovali su našoj knjižnici

16 primjeraka knjige „Ja se mraka ne bojim“  Ljubice Kolarić-Dumić,

slikovnice koja će pomoći djeci da prevladaju svoj strah od mraka.

Slikovnica je veliki poticaj za čitanje, razmišljanje, pjevanje i za život

bez straha. Fond školske knjižnice i dalje je smještene na 6 škola, a

posudba je omogućena svim učenicima na svih 7 škola.

 

Potkraj mjeseca listopada učiteljica Hrvatskoga jezika Sanja Miloloža, prof., izvrstan savjetnik i voditeljica Čarobne frule, darovala je Školskoj knjižnici OŠJK pet knjiga – zbirki pjesama za djecu i one koij se tako osjećaju Svevidljiva Iva. Zahvaljujemo profesorici na vrijednoj donaciji, osobito stoga što je riječ o limitiranome tiskanome izdanju koje ima i svoju mrežnu inačicu koja mu je prethodila. Knjiga je posvećena našoj bivšoj ilustratorici i suradnici, profesoričinoj kćeri Ivi Miloloži.

 

Osobna donacija profesorice Milolože školskoj knjižnici.
Foto: Ines Obad

 


Radionice / Aktivnosti s učenicima

RUJAN
Povodom Međunarodnog dana pismenosti – 8. rujna, održane su radionice s 2. a i 2. d te članovima Čitateljskog kluba Čitko učenicima 4. c razreda. Uz ulomak iz „Bodljikave knjige“ Ive Dužić, učenici drugih razreda upoznali su pustolovine morskih prvašića, čitali smo naglas te vježbali grafomotoriku uz pisanje našeg imena ili početnog slova uz pomoć morske abecede.

 

Ovo je slovo M kao MEDUZA!
Foto: Ines Obad

 

Čitateljski klub je uz pjesmu Zlate Kolarić Kišur „Riječi“ razgovarao o novim riječima s kojima se susrećemo i kako ih tumačimo. Kreativni dio sata iskoristili smo za pisanje inicijala svog imena glagoljicom.

 

Učenici su na radionici ispisivali inicijal svojega imena glagoljicom…
Foto: Ines Obad

 LISTOPAD
U listopadu, mjesecu školskih knjižnica, naši prvaši upisali su se u školsku knjižnicu uz pripovijedanje priče „Uljuđeni vuk“ Becky Bloom uz pomoć lutaka (sama sam radila lutke), ukulele i pjesmu „Knjige“ autora Denisa Kovača. Učenici su crtali što će jednog dana postati uz pomoć čitanja tj. do kojeg zanimanja će ih čitanje dovesti. Uz rečenicu „Čitanjem do zvijezda.“ učenici će postati: šumar, frizerka, IT stručnjak za računalne igre, knjižničarka, učiteljica, reper, pjevačica, balerina, nogometaš, znanstvenik, snimatelj, frizer za pse, policajac specijalne policije, gimnastičarka, astronaut, plivačica, timariteljica, cvjećarka, medicinska sestra, youtuber, timariteljica u zoo, animator u Dino parku.

 

Na radionici Čitanjem do zvijezda učenici su se upoznali s Uljuđenim vukom…
Foto: ZCSTUDENI
CODE WEEK – Povodom obilježavanja tjedna kodiranja tzv. Code weeka, Čitateljski klub čitko je imao dvije radionice offline kodiranja. U prvoj radionici zadatak je bio uz pomoć kratkih uputa „prepričati“ tj. zapisati kodiranu priču pročitane slikovnice „Grubzonovo dijete“ autorice Julie Donaldson. Zapisati kodiranu priču nije bilo nimalo jednostavno.
Nakon kodirane priče, učenici su crtali pikseliziranu sliku prema jednostavnim uputama: lijevo, desno, dolje i zacrni polje. Svi koji su slijedili upute, izradili su sliku smješka.
Druga radionica bila je izrada kodirane abecede uz pomoć lego kocaka i zapis šifrirane poruke.

 

Tjedan kodiranja uz školsku knjižničarku
Foto: Ines Obad

 

PRIČOSVIJET
Članovi Čitateljskog kluba postali su mali poduzetnici osmišljavanjem i izradom Pripovjednih karta. Pripovjedne karte služe nam kako bi uz pomoću njih osmislili i ispripovjedili priču. Pripovjedne karte može koristiti cijeli razred na način da su učenici podijeljeni u skupine. Svaka skupina dobije sličice s opisom lika, predmeta, mjesta, vremena, karte te zagonetke. Pravila igre nalaze se u uputama, a učenici su izradili i naslovnicu za kutiju u kojoj će karte s uputama biti pohranjene. Pripovjedne karte namijenjene su za korištenje u knjižnici svim ostalim razredima i učenicima. Učenici su unijeli puno truda u osmišljavanje karata i opisa slika, ali su se i izvrsno zabavili.


PROSINAC
U prosincu su studenti Kemijskog odsjeka PMF-a održali učenicima smještenim u OŠ Lovre pl Matačića radionice pod nazivom „Znanstvene čarolije“. Učenici su uz pomoć ulja, mlijeka, octa, vode te jestivih boja izveli tri pokusa: lava lampu, vulkan i prelijevanje boja.

 

Kako te prirodne znanosti mogu biti zabavne…
Foto: Ines Obad

 

Učenici su bili vrlo uzbuđeni zbog samog posjeta zanimljivih gostiju i pokusa koje su izvodili u skupinama.

 

Izvrsno je kad se pozovu zanimljivi gosti, izvode pokusi, a sve pod budnim okom razrednice Gordane Petrović i knjižničarke Ines Obad!
Foto: Ines Obad

 

Krajem prosinca, pred školske praznike, s učenicima 3. b i 4.c razreda održana je Božićna radionica uz čitanje knjige „Svemirci gaćoljupci pomažu Djedu Mrazu“ na kojoj su učenici izrađivali ukrase za bor od vune i kartona. Opuštena radionica uz zabavnu priču, svima je dobro došla za kraj prvog polugodišta.

Ines Obad, prof., dipl. bibl., foto: Ines Obad  i ZC