FAUST VRANČIĆ STIGAO JURI KAŠTELANU

27. 05. 2023. | Aktualno školastično, Izdvajamo

U Osnovnu školu Jure Kaštelana, koja godinama organizira

županijska natjecanja iz tehničke kulture u Gradu Zagrebu,

stiglo je najviše godišnje državno priznanje za učiteljicu

Svjetlanu Seljanec-Savković, ing., učiteljicu mentoricu

 

Tko još ne zna da je najviše državno priznanje u domeni tehničke kulture nazvano po Faustu Vrančiću, autoru prvoga hrvatskoga tiskanog rječnika? Otac Padobrana, kako ga još zovu, bio je izvrstan tehničar i izumitelj, a iako nije potvrđeno je li skočio s tog venecijanskog zvonika ili ne, činjenica je da je njegova knjiga Machinae novae bila pravi hit u 16. i 17. stoljeću (razdoblje renesanse je inače vrlo bogato u hrvatskoj kulturi i znanosti).

U 21. stoljeću na Savici, u školi koja je temeljito rekonstruirana i u koju se još učenici i njihovi učitelji nisu vratili, radi učiteljica Svjetlana Seljanec-Savković koja predaje Tehničku kulturu, mentorica je i ponosni smo što je upravo ona dobitnica državne nagrade Faust Vrančić. Svečana dodjela nagrada bila je organizirana u prostoru Ministarstva znanosti i obrazovanja 26. svibnja 2023.

Evo što stoji u službenome priopćenju Povjerenstva:

• Svjetlana Seljanec-Savković, ing., Osnovna škola Jure Kaštelana, Zagreb

Predlagatelj: Savez pedagoga tehničke kulture Zagreb, Trg žrtava fašizma 14, 10 000 Zagreb

Kratko obrazloženje:
Gospođa Seljanec-Savković radi u Osnovnoj školi Jure Kaštelana. Svojom stručnošću, pedagoškim i metodičkim odlikama postiže izvrsne rezultate u nastavnom radu, izvannastavnim aktivnostima i izvannastavnom stručnom radu. U pripremanju i izvođenju nastavnog procesa brine se o potrebama svakog pojedinog učenika, a u pripremama za rad osobito pazi na učenike s posebnim potrebama, pristupajući svakom individualno te pronalazeći najprimjerenije metode individualizacije kojima će učenike osposobiti i motivirati na usvajanje znanja i povezivanje naučenog sa svakodnevnim životom. Gospođa Seljanec-Savković poznata je u svijetu osnovnoškolske Tehničke kulture radeći u čak četiri izvannastavne aktivnosti: modelarstvu, robotici, digitalnoj fotografiji i školskoj prometnoj jedinici.

 

Dobitnici državnih nagrada “Faust Vrančić” za 2022. godinu
Foto: privatna arhiva S. Seljanec-Savković

 

U godini 2022. rad gđe Svjetlane Seljanec Savkovic obiljezili su brojni događaji i uspjesi: 1) djelovala je u Županijskom povjerenstvu za pripremu i provedbu natjecanja te u radu Stručnoga ocjenjivačkog povjerenstva na 64. županijskom Natjecanju mladih tehničara; 2) imenovana je u Županijsko povjerenstvo za pripremu i provedbu 65. županijskog NMT-a; 3) djelovala je u Državnom povjerenstvu za pripremu i provedbu natjecanja te u radu stručnoga ocjenjivačkog povjerenstva na 64. državnom NMT-u; 4) imenovana je u Državno povjerenstvo za provedbu 65. državnog Natjecanja mladih tehničara; 5) mentorirala je učenike koji su sudjelovali na Modelarskoj ligi 2021./22.; 6) sudjelovala je u organizaciji, pripremi i provedbi Modelarske lige Grada Zagreba (županijska razina natjecanja) u šk. godinama 2020./21. te 2021./22.; 7) sudjelovala je u organizaciji i provedbi stručnog usavršavanja (radionice) za učitelje Tehničke kulture u području modelarstva ,,MASTA – modelarstvo i odrzavanje strojeva ‘· 8) na ŽSV-u svibnju 2022. s kolegicom Valentinom Dijačić održala je radionicu Obrada materijala učiteljima Tehničke kulture; 9) sudjelovala je u EU projektu ,,Uvod u robotiku”; 10) radila je u organizaciji natjecanja RoboCup Junior Croatia Open 2022. u povjerenstvu kategorije On stage; 11) radila je u provedbi sudjelovanja Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba na međunarodnoj izložbi Maker Faire Zagreb; 12) sudjelovala je u organizaciji i pripremi izložbenog prostora i provedbi predstavljanja Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba na manifestaciji XI. dani tehničke kulture Zagreba u listopadu 2022. u Narodnom sveučilistu Dubrava; 13) sudjelovala je u pripremi i organizaciji stručnog skupa Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba ,,Primjeri dobre prakse 2022.” održanog u studenome u Stubičkim Toplicama; 14) sudjelovala je u aktivnom vođenju programa za mlade tehničare u OŠ Jure Kaštelana, gdje su radovi učenika bili prezentirani na raznim izložbama i smotrama i osvojili nagrade i medalje: Inova mladi 2022.  zlatna medalja, ARCA 2022 – brončana medalja, 4. smotra klubova mladi tehničara, istaknuti rad učenika; 15) sudjelovala je na Ljetnoj skoli za učenike u organizaciji HZTK i Ljetnoj školi za učitelje u organizaciji Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture; 16) radila je u povjerenstvu za polaganje stručnih ispita za učitelje tehničke kulture u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Osim sto se iznimno uspješno bavila neposrednim radom s učenicima na promicanju i primjeni Tehničke kulture, gospođa Seljanec Savkovic također je i mentor učiteljima pri polaganju stručnih ispita. Redovito pohađa seminare i ljetne skole HSPTK, tajnica je Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba i dopredsjednica Hrvatskog društva za robotiku te tajnica KUD-a ,,Sveti Andrija” Novaki. U 2021. godini napredovala je u zvanje mentora.

Čestitamo!

Oka Otonijić, foto: privatna zbirka S. Seljanec-Savković