OŠ JURE KAŠTELANA I DRUŠTVO PROFESORA HRVATSKOGA JEZIKA OBJAVILI MATOŠEV ZBORNIK

14. 06. 2023. | Aktualno školastično, Izdvajamo

Gustl je dobio vrlo bogatu mrežnu knjigu od 166 stranica kao vrhunac

Međuškolskog projekta Matoševim tragom kreacije, Kroacije

koji je pokrenula Osnovna škola Jure Kaštelana, Zagreb

 

Voditeljica projekta Matoševim tragom kreacije, Kroacije Sanja Miloloža ponosno je potvrdila vijest da je OŠ Jure Kaštelana, škola pjesničkoga imena za pjesnika, književnika, književnoga kritičara i glazbenika Antuna Gustava Matoša u suradnji s Društvom profesora hrvatskoga jezika objavila Matošev zbornik, i to točno 13. lipnja 2023. na Sv. Antu i 150. Matošev rođendan. To je vrhunac projekta planiran Školskim kurikulumom za 2022./2023. godinu za koji možemo reći da je potpuno uspio. U njemu su voditeljice aktivnosti u našoj školi bile Ines Obad, školska knjižničarka, Ana-Marija Šipoš, Lada Ledić Gnjidić, Lucija Filipović i Sanja Miloloža, dakle profesorice koje čine Aktiv “hrvatica”, zatim Dubravka Đuretek-Šuper, profesorica Likovne kulture i učiteljica informatike Martina Galović. Voditelji aktivnosti iz škola partnera bili su skladatelj himne projekta profesor Marko Jašek iz OŠ “Vladimir Deščak”, Rakitje, profesorice Sanja Bosak i Irena Pehar Miklenić iz OŠ Malešnica, Zagreb, profesorice Ina Randić Đorđević i Maja Jelusić Sučević iz OŠ Kostrena, Kostrena, profesorica Linda Šimunović-Nakić iz OŠ Horvati, Zagreb i Monika Haraminčić iz OŠ Antuna Gustava Matoša, Zagreb.

 

Knjiga ima vrlo raznovrsne sadržaje kojima su autori učenici i njihovi voditelji, a uključeno je u njezinu izradu mnogo škola. Naime, projektu su se priključile sa svojim učenicima profesorice Marijana Ćorluka iz Katoličke gimnazije s pravom javnosti, Požega, Ljerka Iharoš iz Opće gimnazije Srednje škole Glina, Sanja Tomazinić Krotin iz Industrijsko-obrtničke škole Sisak, Ivana Đaković i Irena Lacković iz Osnovne škole Nikole Hribara, Velika Gorica, Martina Tunuković iz Osnovne škole Ljubo Babić, Jastrebarsko, Ljiljana Hess iz Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, Slavonski Brod i Divna Šušić iz Osnovne škole Mejaši, Split.

Spomenimo samo neke od uradaka: mrežna stranica projekta, notni zapis himne projekta i videozapisi u kojem učenici pjevaju himnu i u kojem sam profesor Jašek pjeva himnu, zatim filmovi, videozapisi, portreti, izvješće sa zanimljivih radionica i dekompozicije (Čitkamo Matoša), blackout poezija, digitalni kvizovi, igre asocijacija, plakati, scenski recitali, tipografije, radijska emisija, stihovi, fotografije, pa čak i torte i kolači! 

Logo projekta izradila je akademska kiparica Ana Maria Maravić.

Članak na službenoj stranici projekta možete pročitati ovdje, a kako izgleda krajnji proizvod našega projekta možete pogledati ovdje.

Zbornik se nalazi u našoj rubrici E-knjige te u istoimenoj rubrici na portalu Društva profesora hrvatskoga jezika. Zavirite u knjigu, sigurno će vam biti zanimljivo.


Gala Matijašević, 7. b, foto: Sanja Miloloža