OŠ JURE KAŠTELANA MATOŠEVIM TRAGOM

22. 05. 2023. | Aktualno školastično, Izdvajamo

Matošev 150. rođendan okupio petstotinjak učenika, petnaestak

profesora i stručnih suradnika u šest hrvatskih osnovnih škola u projektu

koji je inicirala OŠ Jure Kaštelana, a koji je rezultirao  bogatom mrežnom

stranicom. U planu je i objava mrežnoga zbornika. Voditeljica je ovog među-

školskog projekta pod punim imenom MATOŠEVIM TRAGOM KREACIJE,

KROACIJE Sanja Miloloža, prof., izvrstan savjetnik iz OŠ Jure Kaštelana u

Zagrebu, koja potpisuje i stihove himne projekta što ju je uglazbio učitelj 

i glazbenik Marko Jašek, prof., savjetnik iz OŠ Vladimir Deščak iz Rakitja.

 

Osnovna škola Jure kaštelana pokrenula je međuškolski projekt Matoševim tragom kreacije, Kroacije u suradnji s još pet hrvatskih škola u čast 150. obljetnice Matoševa rođendana. Objavljena je mrežna stranica na službenim stranicama naše škole i partnerskih škola, a 13. lipnja 2023. na točan datum Matoševa 150. rođendana bit će objavljen mrežni zbornik u suradnji s Društvom profesora hrvatskoga jezika. Idejna je začetnica i voditeljica projekta profesorica Sanja Miloloža, autorica mrežne stranice i stihova himne projekta, a naš školski projektni tim uz učenike predmetne nastave čine još i knjižničarka Ines Obad, profesorica Likovne kulture Dubravka Đuretek-Šuper, profesorice hrvatskoga jezika Ana-Marija Šipoš, Lada Ledić-Gnjidić i Lucija Filipović te informatičarka Martina Galović. U partnerskim školama suradnici su nam profesori Marko Jašek, naš bivši učitelj Glazbene kulture iz OŠ Vladimir Deščak iz Rakitja, profesorice hrvatskoga jezika Ina Randić Đorđević iz OŠ Kostrena iz Kostrene, Sanja Bosak iz OŠ Malešnica iz Zagreba, Linda Šimunović-Nakić iz OŠ Horvati iz Zagreba i Monika Haraminčić iz OŠ Antuna Gustava Matoša iz Zagreba. Osim što sudjeluje u našem projektu, Matoševa zagrebačka škola pokrenula je sličan projekt pod naslovom Matoševe škole koračaju njegovim stopama, a što povezuje nekoliko hrvatskih škola koje nose ime Antuna Gustava Matoša.

Projekt Matoševim tragom kreacije, Kroacije ukupno okuplja više od 500 učenika i petnaestak učitelja i stručnih suradnika, od čega pet učitelja predstavnika iz suradničkih, partnerskih škola.

Sve informacije i stvaralačke uratke u vezi s ovom velikom obljetnicom pratite na stranici https://matosevim1500.wordpress.com, a posebnu projektnu interaktivnu ploču učenika OŠ Jure Kaštelana u vezi s Matošem možete pregledati ovdje.

 

Naslovnica nove mrežne stranice pod naslovm Matoševim tragom kreacije, Kroacije koju je oblikovala  i uređuje profesorica Sanja Miloloža.
Foto: Snimka zaslona SM

 

Ponosni smo na sve učenike koji su se uključili u projekt, kao i sve one koji će se tek uključiti jer, dakako, on je još u tijeku.

Posebnu zahvalnost iskazujemo akademskoj kiparici Ani Mariji Maravić koja je izradila šest rješenja za logo projekta.

 

 

Projekt je planiran Školskim kurikulumom Osnovne škole Jure Kaštelana i zasad sve teče prema planu. Napominjemo da za projektne aktivnosti nisu planirana nikakva financijska sredstva zbog štednje te se sve vezano uz digitalno okružje izvodi isključivo besplatnim i dostupnim programima i aplikacijama .Tako je u bookceratoru izrađena zvučna knjižica s tekstom, notnim i zvučnim zapisom pjesme Matoševim tragom autora Marka Jašeka i Sanje Milolože.

 

Klikom na sliku otvorit će se audioknjižica.
Foto: Snimka zaslona SM

 

Vjerujemo da će i učenici i učitelji i roditelji biti ponosni na rezultate našega rada, naše suradnje, stvaralaštva i zajedništva.  U to ime pozivamo i vas da naučite pjevati našu projektnu himnu: ne bi vam smjelo biti teško, melodija je vesela i lako pamtljiva.

Lucijan Edenlandski, foto: Sanja Miloloža