PUTOPISNA SLIČICA IZ SAN MARINA

26. 01. 2023. | Drugi turnus

Bili smo u  5. najmanjoj državi na svijetu s površinom od tek 61 km2

koja je potpuno okružena prostorom Italije i službeni  joj je jezik

talijanski. Glavni grad se također zove  San Marino, a staru gradsku

jezgru, koja se nalazi na obroncim planine  Monte Titano,

štite tri neosvojive tvrđe s tornjevima (Guaita, Cesta i Montale).

 

Praznici su idealni za obiteljska putovanja i otkrivanje država u kojima još niste bili. Tako je i vaš novinar u siječnju s obitelji posjetio San Marino, državu u kojoj nikad prije nije bio.

San Marino je 5. najmanja država na svijetu s površinom od tek 61 km2, a u potpunosti se nalazi unutar Italije i službeni jezik joj je talijanski. Glavni grad se također zove San Marino, a staru gradsku jezgru, koja se nalazi na obroncima planine Monte Titano, štite tri neosvojiva tornja (Guaita, Cesta i Montale).

 

Grad je pun zanimljivih znamenitosti odakle pucaju zanimljivi vidici…
Foto: Zoran Baotić

 

Usprkos tome što je bila zima, lijepo vrijeme pokazalo  je zanimljivosti tog grada i države, a i privuklo puno turista. Prve asocijacije tijekom šetnje gradom donijele bi hrvatskom promatraču možda Samobor i Motovun, zbog lijepe prirode i starih kamenih građevina. Na svakom uglu nalaze se prodavaonice s različitim suvenirima, većinom mačevima i starim oružjem. Grad je prepun puteljaka i vidikovaca s kojih se pruža savršen pogled u daljinu, ali i u duboke jame koje okružuju zidine.

U San Marinu bi valjalo boraviti više od jednoga dana, a i posjet u neko drugo godišnje doba sigurno bi i turistu iz Hrvatske otkrio nove zanimljivosti koje pri prvom zimskom posjetu nije mogao uočiti.

Zoran Baotić, 7.b, tekst i foto