SNAGA BEZ TAKTIKE NEMA SMISLA NI U RAGBIJU

24. 10. 2022. | Drugi turnus

SPORTSKO LICE SAVICE SPORT REPORT

Na utakmici 1. kola Europskog prvenstva u ragbiju reprezentacija

Ukrajine svladala je Hrvatsku 27 : 22. Tim povodom razgovarali

smo s kapetanom Nikom Jurišićem, najstarijim hrvatskim igračem.


 

ZAGREB, 22. listopada 2022. Na stadionu u Sigetu održala se napeta utakmica između hrvatske ragbi reprezentacije i Ukrajine u 1. kolu Europskog prvenstva. Vrijeme bilo oblačno i idealno za igru, a tribine su bile pune hrvatskih i ukrajinskih navijača. Veliki broj obitelji s djecom i mladi igrači ragbija navijali su iz svega glasa za Hrvatsku, ali unatoč toj podršci Hrvatska je izgubila rezultatom 22:27. Ukrajinska je momčad jednostavno bila bolja.
Prije nego je počela kiša, uspjeli smo na nekoliko minuta dobiti kapetana hrvatske ragbi reprezentacije Niku Jurišića.

 

Unatoč žestoku navijanju nismo uspjeli pobijediti Ukrajinu…
Foto: Petar Čvorak


Kako se osjećate nakon ovakve utakmice?
Prvo umorno, hvala na pitanju. To ti je kao kad puno učiš pa dođeš na test i onda zablokiraš i ne znaš osnovno pitanje, eto tako se osjećam: uglavnom razočarano. Još malo ponavljanja na vrijeme prije testa i bolje bih odigrao. Više truda uglavnom!

Jeste li osjećali psihički uteg zato što je suparnik momčad iz ratom zahvaćene Ukrajine?
Kada je sport u pitanju, onda nije bitno odakle si, čak ni ovakve teške stvari kao što je rat. Sport je sport i svejedno je protiv koga si igrao… Ukrajine, Slovenije, Njemačke…

U zagrljaju ragbijaškoga kapetana
Foto: privatna arhiva P. Č.

 

Koji je vaš zadatak u hrvatskom ragbi timu?
Budući da sam jedan od najstarijih, vodim momčad kao kapetan. Kada je teško, potegnem više i bodrim ostale. Trebam biti hladne glave da bih provodio ono što je trener rekao.

Imate li vi osobno ili kao tim neki ritual?
Da, prije kad sam bio mlađi da, imao sam ritual, sada pokušavam zdravo jesti, puno riže i krumpira, i puno piti. No kad već pitaš, znam da nekoliko njih ima svoj mali ritual. Nije to praznovjerje nego više, ono, kad sam sebe bodriš. A hrabriti sam sebe, to ti je taktika sa samim sobom. Najvažnije je u svemu imati dobru taktiku, snaga bez taktike nema smisla ni u ragbiju.

Slažem se, no katkad ni najbolja taktika ne pomaže, ako je protivnik bolji. Recimo, danas.
To si dobro rekao. Nekad tvoja najbolja taktika nije i općenito najbolja, uvijek će biti onih koji će imati možda još bolju. U svakom slučaju, kad i izgubiš od boljeg protivnika, ne treba potonuti. To je sport. Na tebi je da skupiš svoje snage, promisliš, složiš bolju taktiku, uložiš više truda… i idemo dalje.

 

 

Koji je najteži protivnik protiv kojega ste igrali?
Definitivno Njemačka. Nijemci su nezgodna momčad.

Što mislite o zastupljenosti ragbija u Hrvatskoj?
Ah, bolna točka. Ragbi je jako slabo zastupljen u Hrvatskoj, moglo bi to biti puno bolje, ali sve se vrti oko nogometa. Mnogi “manji” sportovi pate zbog najvažnije sporedne stvari na svijetu, kako vole tepati nogometu. No to je činjenica koja će se teško promijeniti.

Poruka mladim ragbijašima i onima koji još i ne znaju da bi to mogli postati?
Samo nastavite, to je dobar izbor, a vi koji se ne bavite ragbijem, dođite k nama na jedan trening, jako će vam se svidjeti!

Petar Čvorak, tekst i foto