ERASMUS+ TERENSKA NASTAVA NA BICIKLU

2. 10. 2022. | Drugi turnus

Učiteljica u produženom boravku u OŠ Jure Kaštelana Vesna

Starešinić, dipl. uč. RN, mentor, opisala nam je svoje iskustvo

terenske nastave s trećašima u Finskoj. Ondje je bila na stručnoj 

praksi u jednoj osnovnoj školi. Polusatna vožnja biciklima,

pečene  kobasice na samostalno zapaljenoj vatri i online herbarij,

očito je da su finski učenici, argumentirano, sretna djeca.

 

Vesna Starešinić, dipl. učitelj RN, mentor, opisala nam je svoju terensku nastavu u Finskoj dok je bila na stručnoj praksi u jednoj osnovnoj školi u sklopu ERASMUS+ projekta Jednake mogućnosti za sve. Evo što nam je izjavila:

U 3. r. prisustvovala sam terenskoj nastavi na biciklima: učenici su s razrednom učiteljicom i asistenticom  tijekom nastave prirode fotografirali u prirodi (udaljenoj  otprilike pola sata vožnje biciklom) biljke za online herbarij  u skladu s filozofijom da se priroda njeguje i čuva (a ne bere i preša).

 

Terenska nastava u Finskoj: aktivnosti za oblikovanje online herbarija.
Foto: Vesna Starešinić

 

Učenici dolaze fotografirati biljke i stabla u različita godišnja doba. Na fotografiranu scenu prvo namještaju papiriće s svojim imenom, datumom i imenom biljke. Taj razredni projekt traje nekoliko godina, a svake godine promatra se druga skupina biljaka. Na kraju obavljenog zadatka učenici su na logorskoj vatri ispekli kobasice koje su ponijeli sa sobom i u slast ih pojeli.  Vatru su sami pripalili i ugasili uz nadzor učiteljica.

Kako je škola smještena u periferiji, nema velikog prometa oko nje,  vozači su prilično oprezni, te će stati na zebri svakom djetetu i odrasloj osobi, učenici nisu bili prestrogo nadzirani tijekom vožnje (kaciga je obavezna). Svi su prilično samostalni, svi imaju bicikle (u Finskoj se njeguje kultura bicikliranja, a sam Oulu ima najrazgranatije biciklističke staze u državi). Učenici tako u školu dolaze sami,  pješke ili na biciklima već od 1. razreda.

 

Učenici su na logorskoj vatri, koju su sami zapalili, ispekli kobasice koje su ponijeli sa sobom i u slast ih pojeli. 
Foto: Vesna Starešinić

 

I mi bismo se rado vozili biciklima, palili vatru i na njoj pekli kobasice, no bojimo se da u Hrvatskoj još uvijek nema takvih uvjeta. Ako znate da je drukčije, razuvjerite nas. Argumentirano. Dotad, nadat ćemo se da će barem onaj dio o opreznim vozačima i Hrvati poštivati.

L. Edenlandski i O. Otonijić, foto: Vesna Starešinić