VJERUJTE U SEBE

2. 02. 2023. | Aktualno školastično

Matea Katavić, prof. njemačkoga jezika, novo je lice Osnovne škole

Jure Kaštelana, i to vedro i nasmijano, koje nas je odmah osvojilo.


Budući da je naša profesorica Katarina Kenček otišla na rodiljni dopust, od školske godine 2022./2023. dobili smo novu profesoricu njemačkoga jezika. To je mlada, vedra, nasmijana i plavokosa Matea Katavić.

Profesorica Katavić njemački jezik predaje učenicima starije dobi razredne nastave i predmetne nastave, dakle onima od 4. do 8. razreda.

Našoj profesorici ovo je druga godina predavanja njemačkog jezika, a prva u našoj školi. Da biste postali profesori njemačkog jezika ili bilo kojeg drugog predmeta, morate završiti fakultet, a u Hrvatskoj se nalaze brojne visokoškolske ustanove. U Zagrebu se za profesora njemačkog jezika može završiti germanistika na Filozofskom fakultetu ili smjer njemački jezik na Učiteljskom fakultetu. Profesorica Katavić  zavoljela je njemački jezik još u predškolskim danima gledajući crtiće na njemačkom.

Za učenje njemačkog jezika jako je bitno prihvaćati pogreške kao sastavni dio učenja. Zato naša profesorica poručuje djeci i učenicima da vjeruju u sebe.

I za kraj jedna zanimljivost! Ako se i vi pitate je li njemački jezik zaista gotovo postao službeni jezik u SAD-u, profesorica je objasnila da je to samo mit. Kažu da se davne 1794. godine, kada je grupa useljenika u SAD-u zatražila samo prijevod pojedinih zakona na svoj jezik, u Kongresu glasovalo ZA ili PROTIV. Glasovanje je bilo gusto. Iz toga je nastala priča da se u Kongresu glasalo da njemački jezik bude službeni jezik u SAD-u što, naravno, nije istina. Širenje te dezinformacije izazvalo je pravu konfuziju među ljudima! Sličnih situacija ima ima i danas, zato uvijek treba raditi na medijskoj pismenosti i prepoznavanju lažnih informacija.


Karlo Penezić, 5. a, tekst i foto