VODA, O DA, DA, A… U 2. A

3. 04. 2023. | Aktualno školastično

Tjedan koji je proTEKAO

Detaljno fotoizvješće s učionične i izvanučionične nastave povezane

sa Svjetskim danom voda 22. ožujka poslala nam je naša vrijedna

učiteljica Ines Repustić, razrednica 2. a, kojoj uredništvo Čarobne frule

čestita na trudu i bogatstvu provedenih ekoloških aktivnosti s učenicima.

 

Jasno vam je da je Osnovna škola Jure Kaštelana međunarodna ekoškola s dijamantnim statusom, zar ne? Nije onda čudno da se od najmanjih nogu kaštelanci usmjeravaju ekološkom promišljanju. Tako je osobito bilo u 2. a razredu koji gostuje u OŠ Središte. E, sad, da je 2. a OŠ Jure Kaštelana slušao pjesmu Vodena koju su napisali naši kreativni profesori školske godine 2019./2020. kada smo i objavili zbornik učeničkih radova Evo ti vode, jablane moj, i to uz 100. obljetnicu rođenja Jure Kaštelana, vjerujemo da bi uz nju i zaplesali uz ritam: “Voda, o, da, da, a…”. Jer, što se vode tiče, čini se da su se svim drugim aktivnostima, osim plesnim, na temu voda i bavili. Detaljno fotoizvješće s Tjedna koji je proTEKAO poslala  nam je naša učiteljica Ines Repustić, razrednica 2. a kojoj  uredništvo Čarobne frule čestita na trudu i bogatstvu provedenih aktivnosti. Uvjerite se i sami! A ako želite, poslušajte i pjesmu Vodena klikom na ovu poveznicu.

 

Foto: Ines RepustićSvjetski dan voda obilježava se 22. ožujka već punih 30 godina zaredom. Glavna zadaća obilježavanja tog značajnog datuma jest podizati svijest o važnosti voda i vodenih resursa, njihovoj zaštiti i očuvanju te promicanju održiva korištenja.
U duhu naše ekoškole, učenici 2.a razreda, zajedno sa svojom učiteljicom, cijeli su tjedan posvetili, pogađate, vodama.
Tijekom tjedna od 20. do 24. ožujka, provedene su različite aktivnosti vezane uz vode. Razgovarali smo o važnosti vode i njezinom očuvanju, čitali pjesme, priče i slikovnice vezane uz vode, učili o vodama stajačicama, tekućicama i moru, igrali igre s ciljem ponavljanja pojmova i činjenica koje smo naučili o vodi, slušali i pjevali pjesmu Teče, teče bistra voda, stvarali, slikali, prepričavali, opisivali… Za kraj, posjetili smo jezero Bundek i obalu rijeke Save u blizini Osnovne škole Središće u kojoj smo trenutno smješteni. 

Na satu Hrvatskog jezika interpretirali smo djelo za cjelovito čitanje Pismo iz Zelengrada autorice Nevenke Videk. Učenicima se osobito svidjela ta slikovnica jer je napisana u stihovima.

 

Svidjela se priča u stihovima našim drugašićima.
Foto: Ines RepustićNakon razgovora o pročitanoj slikovnici, učenici su analizirali i opisivali likove, otkrivali istine i laži o priči, razgovarali i iznosili mišljenja o postupcima ljudi koji su dovezli otpad u šumu i zagadili potok. Na kraju sata, pomogli su malim stanovnicima Modre šume razvrstati otpad iz potoka.

Na satu Prirode i društva učili smo o vodama u našem zavičaju. Usvajali smo pojmove vode tekućice, vode stajaćice i more, zaključivali koje vode teku, a koje ne, promatrali fotografije navedenih voda i uočavali razlike, razgovarali o slanim, slatkim i pitkim vodama, opisivali more… Na satu ponavljanja igrali smo igru asocijacije.

 

Zabavno je kao motivacijsku aktivnost zaigrati igru asocijacija.
Foto: Ines RepustićNakon uvodne aktivnosti, zaigrali smo svima omiljenu igru – Kolo sreće.

Igru smo igrali u skupinama, a nazivi skupina imali su poveznicu, naravno, s vodom. Učenici su vrtjeli kolo, izvlačili pitanja i osvajali bodove. Na taj način su ponovili sve što smo učili!

 

Pobjednička skupina Kapljice najbolja u igri Kolo sreće.
Foto: Ines RepustićUpoznali smo se s pjesmom Vode kupačice autorice Sonje Zubović. Najdraži dio sata bio im je osmisliti nove hrvatske riječi na zadanu temu. Neke od novonastalih riječi su letivod, vodotrk, brzovod, voda sjedačica, vodopenj, trčovod… Ukoliko želite znati njihovo značenje, pustite mašti na volju!
Na Satu razrednika razgovarali smo o važnosti vode, očuvanju i štednji vode, a zatim su učenici ispunjavali nastavni listić u kojemu su zapisivali načine štednje vode kod kuće i u prirodi. Na kraju su izradili kapljicu u koju su zapisali zaključnu misao i poručili ljudima kako štedjeti i očuvati vode od onečišćenja.

Na kapljicama su učenički prijedlozi za očuvanje i štednju vode.
Foto: Ines Repustić

 

Upoznali smo se s pričom Potočićeva želja, Nade Mihoković-Kumrić, o potoku koji ima želju zaplivati u moru. Zatim smo opislivali fotografije zagađenog i čistog potoka. Nakon Hrvatskog jezika uslijedio je sat Likovne kulture na kojemu smo tonovima kromatskih boja slikali čist potok i okoliš, a akromatskim tonovima bijele, sive i crne zagađen potok i okoliš pun smeća.

 

Mislimo o vodama i stvaramo…
Foto: Ines RepustićU petak, kao šećer na kraju tjedna, posjetili smo jezero Bundek i obalu rijeke Save.

 

Jako volimo izvanučioničnu nastavu!
Foto: Ines Repustić

 

Dio vremena iskoristili smo za slobodnu igru i tjelovježbu. Nakon što smo prehodali tisuće koraka, vratili smo se u školu umorni, ali s osmjehom na licu i puni dojmova o proteklome tjednu.Ines Repustić, mag.prim.educ., tekst izvješća i foto