JESTE LI GLEDALI CVRČKA I MRAVICU?

18. 02. 2023. | Kultura i odrastanje

FILM, FILM… Učenicima od 1. do 4. razreda OŠ predlažemo

pogledati PRVI HRVATSKI 3D DUGOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM!

Taj je projekt stvaran 12 godina, od 2010. do 2022., a glasove su

glavnim likovima mravici Antoneti i cvrčku Ketu posudili Tara

Thaller i Marko Petrić. Songove potpisuje Gordan Muratović, znan

kao Coco Mosquito, koji je dugo godina bio pokretač grupe Jinx.

 

Ako volite animirane filmove, Cvrčak i mravica pravi je izbor za vas. Riječ je o prvom dugometražnom animiranom filmu. Taj je projekt stvaran 12 godina, od 2010. do 2022., a glasove su glavnim likovima mravici Antoneti i cvrčku Ketu posudili Tara Thaller i Marko Petrić. Glazbu potpisuje Gordan Muratović, poznatiji kao Coco Mosquito, koji je dugo godina bio pokretački duh (spiritus movens) grupe Jinx.

Prvi hrvatski 3D animirani dugometražni film CVRČAK I MRAVICA do sada je pogledalo preko 30.000 gledatelja u Hrvatskoj. Film je inspiriran Ezopovom basnom, “Cvrčak i mravica” na živ i veseo način donosi plemenitu priču o toleranciji i suživotu. Ket je cvrčak koji svira gitaru sa svojim bendom, zabavljajući bezbrižne kukce u okolici. Nedaleko živi mravlja princeza Antoneta, u mravinjaku gdje se cijene samo disciplina i rad, dok je glazba zabranjena. Kad se slučajno sretnu, među njima se rađa bliskost. Shvativši da cvrčci ne mogu preživjeti zimu, Antoneta ih želi spasiti, ali bezuspješno. No, kad je otme pokvareni mrav Anteodor, cvrčci predvođeni Ketom priskaču joj u pomoć. Dok uče prihvaćati različite od sebe, junaci stvaraju temelje za harmoničan suživot u kojem se rad i zabava prožimaju, napisala je gđa Dina Uglešić u ime produkcijske kuće.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je upit Agenciji za odgoj i obrazovanje za mišljenje, a tekst koji potpisuje ravnateljica AZOO-a dr. sc. Dubravka Brezak Stamać stoji ovdje:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u dopisu od 24. listopada 2022., traži od Agencije za odgoj i obrazovanje stručno mišljenje o preporuci gledanja dugometražnog animiranog filma Cvrčak i mravica u sklopu nastavnog programa za osnovne škole. Dugometražni animirani film namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Baziran je na Ezopovoj basni i La Fontainevoj pjesmi, a namijenjen nastavi hrvatskoga jezika, područje medijske kulture, OS HJ C.l.2. Učenik razlikuje medijske sadržaje primjerene dobi i interesu, OS HJ C.2.2. Učenik razlikuje medijske sadržaje primjerene dobi i interesu, OS HJ C.3.3. Učenik razlikuje kulturne događaje koje posjećuje i iskazuje svoje mišljenje o njima, OS HJ C.4.2. Učenik razlikuje elektroničke medije primjerene dobi i interesima učenika.
Obuhvaćene teme koje se analiziraju i interpretiraju u ovom animiranom filmu bliske su i zanimljive djeci te će na njih djelovati poticajno i poučno. Kao takav ovaj dugometražni animirani film, vrijedan je materijal u razrednoj nastavi i nastavnom predmetu Hrvatski jezik te se daje suglasnost za korštenje- Dugometražni animirani film Cvrčak i mravica pridonijet će promociji hrvatske kinematografije, povećanju gledanosti hrvatskog animiranog filma te oplemenjivanju riznice filmova namijenjenih nastavi medijske kulture hrvatskoga jezika.

Mališani, a i svi vi koji volite lijepu i dobru animiranu filmsku priču, a i lijepu glazbu, red je na vama i vašim učiteljicama! Uz preporuku stigla je i metodička obrada koju potpisuje profesorica Marina Zlatarić. Za organizaciju školskih projekcija samo se treba javiti na e-adresu skolske@cinestarcinemas.eu. Ovdje možete pogledati trailer.

Odabrala i prenosi Oka Otonijić, snimka zaslona