LASSIE SE VRAĆA KUĆI, A MI?

29. 09. 2022. | Tema broja

U slavnom psećem povratku američke kinematografije koji je

potaknuo karijeru glumaca Roddyja McDowalla i Elisabeth Taylor

naslovni ženski životinjski lik Lassie glumio je – mužjak Pal.

 

Kad je književnik Eric Knight napisao roman Lassie se vraća kući, nije ni slutio da će taj slavni pseći povratak ući u povijest američke kinematografije. Naime, Lassie se vraća kući (engl. Lassie Come Home) naslov je američkog igranog filma iz 1943. godine redatelja Freda M. Wilcoxa koji je nastao na temelju istoimenog romana spomenutog britanskog pisca, koji je, nažalost, nedugo prije početka snimanja filma poginuo.

Radnja  je smještena u Yorkshireu (povijesnoj grofoviji i geografskoj regiji u sjeveroistočnoj Engleskoj) tijekom Velike gospodarske krize. Glavni je lik Lassie, ženka škotskog ovčara koju njezini vlasnici, potaknuti siromaštvom, prodaju bogatom aristokratu. Bogataš će ovčarku odvesti u Škotsku, ali se ona, usprkos svemu, želi vratiti kući. Zato će otići na dugo i opasno putovanje i unatoč različitim preprekama i velikoj udaljenosti vratit će se svom dječjem gospodaru Joeu.

Iako je i u romanu i radnji filma Lassie ženka, njezin je lik glumio mužjak po imenu Pal. Redatelj je tražio životinju koja će djelovati moćno i biti spretnija u opasnim situacijama u čemu je, mislilo se, mužjak bio logičniji izbor.

Film je snimljen u boji, što je tada bila relativna rijetkost, a postigao je izniman komercijalni uspjeh.

U tom su filmu glumili dječji glumci Roddy McDowall i Elisabeth Taylor koji su poslije ostvarili vrlo uspješne glumačke karijere. Osim toga, ostali su i najbolji prijatelji do smrti.

I tako, mogli bismo se na kraju zapitati suočeni činjenicom da smo još uvijek raseljeni na sedam škola: Lassie se vraća kući, a kad ćemo mi? Stvarno jedva čekamo.

 Gala Matijašević, 7. b, foto: snimka zaslona / Film review