NOVIGRADSKI SVEMIR

4. 04. 2023. | Školski kreativci

U istarskom se Novigradu od 19. do 24. ožujka 2023. održala

47. Škola stvaralaštva i 33. Novigradsko proljeće u organizaciji

MZO-a, AZOO-a i OŠ SE Rivarela Novigrad Cittanova. Potencijalno

daroviti i daroviti učenici u jezično-umjetničkom području mogli su

birati jednu od 21 radionice. U njima su pod veselim vodstvom

svojih voditelja i hospitanata stvarali svoje kreacije na temu Svemir.

 

U istarskom se Novigradu od 19. do 24. ožujka održala 47. Škola stvaralaštva i 33. Novigradsko proljeće u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Osnovne škole Scuola elementare Rivarela, Novigrad Cittanova. Ondje je u ulozi hospitantice bila profesorica Sanja Miloloža u radionici Izrada slikovnice. Potencijalno daroviti i daroviti učenici u jezično-umjetničkom području mogli su birati jednu od 21 radionice. U njima su pod veselim vodstvom svojih voditelja i hospitanata stvarali svoje kreacije temu Svemir. Predzadnji i zadnji dan Škole predstavili su svoje svemire u riječi, slici, zvuku i pokretu, i to na koncertu u crkvi sv. Pelagija, na izložbama i predstavljanjima u OŠ SE Rivarela, i u novouređenom Centru za kulturu (CMIK) na završnoj priredbi.

 

Kreativni tim Izrade slikovnice s voditeljicom Sonjom Ivić i hospitanticom Sanjom Miloložom. U takvoj je radionici prije nekoliko godina sjajan trag ostavila naša bivša učenica Ana Bušnja.
Foto: NP 2023.

 

Hospitantica radionice Izrada slikovnice voditeljice Sonje Ivić bila

je profesorica Sanja Miloloža. Ona je predstavila rad pet radionica:

Izrade slikovnice, Skladateljske radionice, Radionice pjevanja,

Radionice scenske glazbe i Radijske radionice u multimedijskom

mrežnom  zborniku koje je zajedničko izdanje Društva profesora

hrvatskoga jezika i Josipove jezične galerije pod naslovom Svemir

 

Koliko je bilo zanimljivo, lijepo i kreativno, možete vidjeti u priloženoj knjizi jer je naša profesorica uredila i objavila zbornik slikovnica, pjesama, skladbi i radijskih emisija što su nastali u tom vrlo kratkom razdoblju. Zbornik se zove SVEMIR jer je to bila tema Novigradskog proljeća ove godine, a posvećen je književniku i učitelju Josipu Prudeusu koji je više od trideset godina živio za Novigradsko proljeće.

 

Naslovnica Zbornika slikovnica, pjesama, skladbi i radijskih emisije Škole stvaralaštva Novigradsko proljeće 2023. Zbornik je uredila i objavila Sanja Miloloža, a lektorirala Ana-Marija Šipoš.
Foto: SM

 

Možda će vas zanimati da je ondje bio naš bivši profesor Marko Jašek, i to u ulozi voditelja Skladateljske radionice, a profesorica Ana-Marija Šipoš, iako ove godine nije bila u Novigradu, napisala je za ovogodišnju novigradsku temu veselu pjesmu Volimo Svemir cijeli koju je profesor Jašek uglazbio, a izveli su ju polaznici Skladateljske radionice na koncertu u crkvi sv. Pelagija. Pjesmu također možete čuti i na početku Svečanoga zatvaranja Novigradskoga proljeća.

 

Profesor Marko Jašek, naš bivši učitelj Glazbene kulture, uspješno se okušao u ulozi voditelja Skladateljske radionice. Na fotografiji sa svojim kreativnim kolegama Doris Kovačić (Radionica pjevanja), Matkom Basarom (Radionica scenske glazbe) i Ninom Bajsić (Literarna radionica) u crkvi sv. Pelagija gdje se održala glazbeno-poetska večer.
Foto: NP 2023.

 

Budući da je OŠ Jure Kaštelana puna kreativnih učenika i profesora, očekujemo da će se na idućemu – 34. Novigradskom proljeću naći još kaštelanaca, osobito učenika koji zbog objektivnih okolnosti ove godine nisu mogli sudjelovati.

Novigradskom zborniku možete pristupiti

Lucijan Edenlandski, foto: privatna zbirka SM / NP 2023.

NAJNOVIJE

Medijski kutak

ŠKOLSKA HIMNA

STRAHOMATIKA


SVEVIDLJIVA IVA PROMOCIJAVIDEOČESTITKA

Nova e-izdanja

Jednake mogućnosti za sve
(ur.) S. Miloloža, Blagoslov narodima po njihovoj djeci

POSEBNI SURADNICI

Lucijan i Oka