POVRATAK ZAGREBAČKOG ADVENTA

5. 12. 2022. | Tema broja

Advent se u Zagrebu održava od 26. studenoga 2022. do 7. siječnja

2023., a najsretniji smo zbog povratka klizališta na Tomislavcu.


ZAGREB, prosinca 2022. Došašće ili Advent vrijeme je iščekivanja Božića. Svima je to obično najdraži blagdan zbog darova i nakićenih jelki. I u Zagrebu se osjeća to ozračje kada se pojedine gradske destinacije posebno ukrašavaju i kad se organizira posebna gastronomska ponuda. Ove se godine Advent u Zagrebu održava od 26. studenoga 2022. i trajat će do 7. siječnja 2023.

Pravi je božićni ugođaj otići na adventski ukrašene lokacije kada padne mrak. Tunel Grič jedna je od zanimljivijih adventskih atrakcija, a njegova se priča ove godine zove Polarni san: ukrašen je predivnim bijelim vrpcama koje poprimaju različite boje. Zanimljivi su i okuugodni svjetlosni efekti: kako se svjetlost mijenja, mijenja se i boja tunela.

Manduševac, fontana na glavnom zagrebačkom trgu – Trgu bana Josipa Jelačića, i ove je godine ukrašen kao adventski vijenac, no glavna je atrakcija ipak južnije: na Tomislavcu.

 

Povratak klizanja na Tomislavcu najviše je razveselilo Zagrepčane.
Fotokolaž: S. Miloloža (FB Ledeni park 2022)

 


Na Trgu kralja Tomislava je jedno veliko klizalište, koje je ove godine pravo. Naime, prošle je godine bilo napravljeno od kartona s kartonskim ljudima. To se sigurno nikom nije svidjelo. Ove je godine tu i svi smo sretni i zadovoljni! Klizalište je, kao i uvijek, krcato. Unatoč mnoštvu klizača na njemu je jako lijepo klizati. 

Ne znamo koliko volite lampice i umjetne pahuljice, ali blagdanski ugođaj na zagrebačkim ulicama najčešće uspijeva razveseliti građane. Doduše, načuli smo da su ugostitelji u popularnim kućicama u gubitku jer nema toliko ljudi kao prethodnih zagrebačkih adventskih godina. Povratak adventskoga ugođaja očito je pao u drugi plan zbog Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru i manjku turista. Pa ipak, preporučujemo vam da ga posjetite dok još možete.


Lara Miloš, 5. b, foto Advent Zagreb / Ledeni park 2022.