ZAMP POVRATAK

29. 10. 2022. | Tema broja

Istražujući podatke na mreži za temu broja, otkrili smo da 135 autorski zaštićenih glazbenih djela nosi ime Povratak.

A onda smo se sjetili da vjerojatno pojma nemate što je to HDS ZAMP. Ne brinite se, ni mi nismo svi znali, ali doznali smo i za sebe i za vas.

Moramo priznati da i učenička javnost mora postati osjetljiva na autorsko pravo i da ne možemo samo tako uzimati tuđe intelektualno vlasništvo. Sjetite se toga kad budete sljedeći put pisali neke referate i izrađivali prezentacije.

                                                                                                              Voli vas i upozorava vaše uredništvo,

foto: snimka zaslona ZAMP HDS

 

Prenosimo s mrežne stranice Službe zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja

HDS ZAMP

  • Stručna je Služba zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja (HDS) – udruge građana (autora, skladatelja, tekstopisaca) koja se bavi zaštitom i promocijom hrvatskog glazbenog repertoara i kolektivnim ostvarivanjem prava autora glazbenih djela. Njome kroz službena tijela upravljaju njezini članovi, autori i ostali nositelji autorskih prava.

 

  • kao dio globalnog međunarodnog sustava i kroz suradnju s ostalim društvima iz zemlje i svijeta, u zemlji ostvaruje prava za gotovo tri milijuna autora iz Hrvatske i cijelog svijeta, te svima koji žele glazbu distribuirati ili ju poslovno koristiti omogućava da na vrlo jednostavan i brz način legalno koriste gotovo cjelokupan svjetski glazbeni repertoar.

 

  • služba je koja svoj posao obavlja vrlo profesionalno i uspješno te u skladu s visokim međunarodnim standardima pa je u svojim krovnim međunarodnim organizacijama CISAC (Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja) i BIEM (Međunarodni ured za mehanička izdanja) svrstana u kategoriju visoko razvijenih službi. 

 

  • naknade od licenci prodanih u zemlji, kao i naknade za hrvatske autore pristigle iz inozemstva, u obliku autorskih honorara pet puta godišnje isplaćuje hrvatskim i inozemnim autorima korištenih glazbenih djela, pri čemu im dostavlja i specifikacije korištenja djela.

 

  • aktivni je promotor zaštite autorskog rada i prava autora, glas je autora, djeluje u njihovo ime i brani njihove interese prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima te svojim članovima daje besplatne pravne savjete.

 

  • vodeća je služba koja usko surađuje s ostalim udrugama nositelja autorskog i srodnih prava u zemlji: Hrvatskom udrugom za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP), Udrugom za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF), Društvom hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Društvom za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), Društvom hrvatskih književnika (DHK), Udrugom za zaštitu prava nakladnika (ZANA). 

 

  • godišnje obradi podatke i redovito obiđe više od 40.000 korisnika, evidentira korištenje više od 220.000 djela te obračuna i isplati honorare za više od 90.000 hrvatskih i inozemnih autora i nositelja autorskog prava.