DAN SVETOGA FRANJE

4. 10. 2022. | Kultura i odrastanje

DUHOVNI ZOV

Blagdan veseloga brata koji je volio stvorove Gospodnje


Mnogi možda ne znaju da sveti Franjo Asiški dijeli svoj dan s Međunarodnim danom zaštite životinja, iako je to sasvim logično: on je, kako je opće poznato, bio ljubitelj svih stvorova. Naime, Svjetski dan zaštite životinja, obilježava se svake godine 4. listopada. Prvi puta počeo se obilježavati 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja. Od tada do danas obilježava se u svim zemljama. Udruge za zaštitu životinja globalno obilježavaju taj dan kako bi povećale svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama. Datum 4. listopada odabran je jer se tada ujedno obilježava Dan svetog Franje Asiškog, koji se smatra zaštitnikom okoliša i životinja,  poznat po vegetarijanstvu i privrženosti svim živim bićima, tvrdi nam potral Bombon.

No nisu veseli dječji portali jedino mjesto gdje ćete naći informacije i spomen na svetoga Franju. Na tu temu jedna od naših škola domaćina, Osnovna škola “Mladost” u Utrini, postavila je lijepo uređen pano koji smo morali podijeliti s vama u našoj rubrici Kultura i odrastanje. Također vam dijelimo mali videozapis s blagoslova životinja koji se održao na današnji dan u Župi sv. Antuna Padovanskoga. Poveznicu nam je podijelila profesorica Sanja Bosak iz OŠ Malešnica u Zagrebu: njezina ljubimica Nala bila je ondje. Kako je ondje bilo, pogledajte ovdje.

 

 

A kakav je doista bio sveti Franjo Asiški, svetac za kojeg se čak tvrdilo da je najvažnija pojava kršćanske povijesti? Bio je “uvijek veseli brat”, korio je turobnost, smatrao je žalost nedoličnom, volio se smijati, šaliti, pjevušiti…

Toma Čelanski kaže da je bio blag, vedar, rječit, poletan, marljiv… Propovijedi su mu bile kratke, poučne, alegorijske priče. Toma Splićanin, splitski pisac i političar, slušao ga je 1222. godine u Bologni i zabilježio: Njegov govor nije imao ništa od tona i ponašanja drugih propovjednika, prije je nalikovao razgovoru i jedina mu je namjera bila ugasiti mržnju i uspostaviti mir, tvrdi Marta Mihičić, autorica poduljega članka koji je Oka Otonijić, naša novinarka zadužena za mrežne podatke, pronašla na webu (ako vas zanima, kliknite ovdje). A kad govorimo o miru, onome što nam je Isus ostavio u zalog “Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem…” Znamo da je sveti Franjo smislio mnogo lijepih, iskrenih molitava koje je, u žaru svojega srca, upućivao Gospodinu. Jedna je od njih i ova za mir.

 

Molitva sv. Franje za mir

Gospodine, učini me oruđem svoga mira:
Gdje je mržnja, da donosim ljubav!
Gdje je uvreda, da donosim praštanje!
Gdje je nesloga, da donosim jedinstvo!
Gdje je zabluda, da donosim istinu!
Gdje je sumnja, da donosim vjeru!
Gdje je očaj, da donosim nadu!
Gdje je tama, da donosim svjetlo!
Gdje je žalost, da donosim radost!
Gospodine, učini da ne tražim:
da me tješe, nego da ja tješim druge;
da ne zahtijevam da me razumiju,
nego da se trudim razumjeti druge;
da ne tražim samo da me ljube,
nego da i ja ljubim druge!
Jer tko daruje, prima:
tko prašta, bit će mu oprošteno
i tko umire sebi, rađa se za vječni život!

E, sad, budući da je mir bitan u svim dimenzijama, pa i u mojemu svijetu, a znate da volim i životinje, naravno da sam morao napisati ovaj članak. 

Lucijan Edenlandski, foto panoa u OŠ Mladost Zagreb: Sanja Miloloža