DEKICA ZA SNOVE U OŠ JURE KAŠTELANA

20. 10. 2022. | Kultura i odrastanje

Dekica za snove zanimljiva je i poticajna akcija Udruge

Smiješak za sve kojom se po 6. put promiče dječje čitanje

 

Piše: učiteljica Ivana Dragović

Učenici 2.a, 2.b i 3.a razreda ove su se godine pridružili akciji „Dekica za snove“ koju po 6. puta organizira Udruga „Smiješak za sve“ sa svojim volonterima. Cilj same akcije je promicanje čitanja, boravka u prirodi i volontiranja. 28.09.2022. na zelenim površinama grada Zagreba učenici osnovnih i srednjih škola čitali su zajedno sa svojim učiteljima, profesorima, ali i volonterima, glumcima i književnicima.

 

Dekica za sve i izvan učionice, samo neka je s nama naša učiteljica…
Foto: Ivana Dragović

 

Učenici 2. a i 3. a razreda naše škole koji su zbog obnove škole trenutno smješteni u prostorima OŠ Središće sudjelovali su na dekici zajedno sa svojim učiteljicama Ines Repustić, Dorom Matijević i Ivanom Dragović u dvostrukoj ulozi (učiteljice i volonterke Udruge „Smiješak za sve“). Unatoč jutarnjoj kiši, obasjani podnevnim suncem, otišli su u obližnji park Bundek te na neko vrijeme otputovali u savanu i poslušali o Suli u avanturi potrage za prijateljima, uživali u priči o Kralju koji je zabranio mrak, Sovi koja je otišla na godišnji odmor, zgodama iz zbirke Naopake bajke te brojnim drugim.

 

Volim knjige, samo neka se čita!
Foto: Ines Repustić

 

Učenici 2. b razreda koji sada pohađaju nastavu u OŠ Marina Držića umjesto druženja u voćnjaku, lijepe su dekice za snove, zbog kiše, prostrli sa svojim učiteljicama Marinom Lucin i Sanjicom Božićević te knjižničarkom Ines Obad u učionici i bezbrižno uživali u slušanju. Pridružile su im se i volonterke Udruge „Smiješak za sve“ koje su im pročitale stihobasne Ovca koja je željela puno novca i Prase koje je mislilo samo nase te Gospođicu Neću, Hrabricu, Vuka koji je htio obići svijet i mnoge druge priče.

Sanjajući neke nove snove i s osmijehom na licu u iščekivanju iduće „Dekice za snove“. 

 

S nama je i naša knjižničarka Ines.
Foto: Marina Lucin

 

Piše: učiteljica Marina Lucin, savjetnica

U srijedu 28.rujna 2022. u organizaciji Udruge Smiješak Za Sve održana je 6. Dekica za snove. Cilj je ove akcije poticanje djece i mladih na čitanje i volontiranje.

Učenici 2. b razreda s nestrpljenjem su iščekivali dan kada će uživajući na dekicama slušati i čitati nove priče. Kišno vrijeme danima prije Dekice pomrsilo nam je planove.  U kišnu, tmurnu, jesensku srijedu Dekicu nismo mogli održati u voćnjaku OŠ Marina Držića već u učionici.  Razmaknuli smo klupe i stolce, rasprostrli lijepe Smiješkove dekice, udobno se smjestili i slušali priče koje su nam čitale volonterke Udruge Glorijana Čičak i Petra Crnčevič Trstenjak kojima se pridružila naša, uvijek na suradnju spremna, knjižničarka Ines Obad.

 

Dekica za čitanje, dekica za maštu, dekica za snove…
Foto: Marina Lucin

 

Uživali smo u pričama Ovca koja je željela puno novca, Prase koje je mislilo samo nase, Gospođica Neću, Hrabrica, Vuk koji je htio obići svijet, Nemoj otvoriti ovu knjigu i mnogim drugima.  Učenici su se uključili u čitanje i čitali svojim prijateljima i volonterkama. Bilo je divno vidjeti kako su se i neki učenici koji baš ne vole čitati na glas u razredu odvažili i sami sudjelovati.

Sat i pol bez školskog zvona prošli su u tenu. Već sada se radujemo idućoj Dekici i novim pričama.

Ivana Dragović, Marina Lucin, tekst i foto