ERASMUS+ FINSKI PRISTUP DOBROBITI UČENIKA

15. 10. 2022. | Kultura i odrastanje

Tragom ERASMUS+ međunarodnog projekta u OŠ Jure Kaštelana

Učiteljica razredne nastave Ivana Dragović, mag. prim. educ., bila je na stručnom osposobljavanju u Finskoj (Oulu) tijekom svibnja 2022. Evo njezine izjave.

U sklopu Erasmus+ projekta „Jednake mogućnosti za sve“ posjetila sam Oulu u Finskoj kako bih prisustvovala tečaju pod nazivom Finski pristup dobrobiti učenika: Kako unijeti više aktivnosti, zabave i zadovoljstva u razred.

Tijekom šestodnevnog stručnog osposobljavanja polaznicima je predstavljen finski obrazovni sustav te nacionalni program Finska škola u pokretu čiji je cilj uključivanje tjelesne aktivnosti u kurikulum te povećanje sudjelovanja svih učenika u odgojno-obrazovnom procesu.
U različitim praktičnim aktivnostima razvijane su vještine i dobiveni savjeti o tome kako raditi na izgradnji jakih strana učenika (ali i naših) jer su upravo one važna strategija za usmjeravanje učenikovih procesa učenja i poticanje pozitivne atmosfere u razredu.

 

Upoznati smo s osnovama pozitivnog obrazovanja, s fokusom na teorije i tehnike te s jednostavnim vježbama svjesnosti koje odgojno-obrazovni djelatnici mogu upotrebljavati u svom radu, ali i osobnom životu.
Na kraju tečaja imali smo priliku isplanirati svoj vlastiti plan dobrobiti vođeni onim što smo naučili.

 

 

Tijekom cijelog osposobljavanja razmjenjivali su se primjeri dobre prakse među polaznicima iz različitih zemalja (Danska, Estonija, Portugal i Hrvatska).
Uz svakodnevne aktivnosti, bilo je vremena i za šetnju uz ušće rijeke Oulujoki i plaže Nalikari uz samu obalu Botničkog zaljeva, posjet obližnjem ornitološkom rezervatu Liminka Bay, ponekom muzeju te za kušanje lokalne hrane poput juhe od lososa, mesa od soba i bombona od katrana.

Učiteljica razredne nastave: Ivana Dragović, mag.prim.educ.