KAŠTELANCI STEPINČEVIM PUTOM U REMETE

8. 10. 2022. | Izdvajamo, Kultura i odrastanje

DUHOVNI ZOV

Dani Župe bl. Alojzija Stepinca 2022. obilježeni jubilarnim

petim hodočašćem školske djece u Remete i Stepinčev 

župni zbornik Blagoslov narodima po njihovoj djeci

 

Vedar je dan bio 8. listopada 2022. Ujutro su se kaštelanci vjeroučenici okupili kako bi sa svojom vjeroučiteljicom Nadom Vlajčević, župnikom vlć. Antunom Vukmanićem iz Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici i svojim roditeljima po peti put hodočastili do Remeta Stepinčevim putom. U 11 sati služena je misa za gotovo 230 hodočasnika. Vjeroučiteljica je podijelila straničnike s likom Alojzija Stepinca i poznatim portretom Jure Kaštelana koje je za tu prigodu oblikovala profesorica Miloloža. Bilo je to lijepo i produhovljeno druženje kojim su se na posebno uspješan način obilježili Dani župe 2022. O tome je izvijestila i IKA (Informativna katolička agencija) što možete pročitati ovdje.

Osim jubilarnoga hodočašća, Župa je ove godine dobila i mrežni zbornik koji je uredila profesorica Miloloža. Naslov knjige Stepinčev je citat Blagoslov narodima po njihovoj djeci. Vrlo lijep portret Alojzija Stepinca oslikala je učenica Bela Jakić, 4. a. Taj je crtež bio polazište i za naslovnicu. Zbornik je podijeljen u četiri dijela: Duhovnost riječima, Duhovnost glazbom, Duhovnost fotografijom i Duhovnost citatom. Riječ je o kreativnome prinosu duhovnomu životu Župe koja još uvijek, nažalost, nema svoj objekt u kojemu bi se mogla okupljati i slaviti Euharistiju.

Zanimljivo je da se u dijelu zbornika pod naslovom Duhovnost glazbom predstavlja rad našeg bivšeg profesora Marka Jašeka s profesoricom Sanjom Miloloža (pjesma Moj dan s Isusom), ali i suradnja VIS Hosana s našom profesoricom i njihov album Luka Srca. Dakle, naš župnik i profesorica Miloloža bili su u istom bendu dok su još studirali. Mrežni zbornik omogućuje nam i da čujemo te pjesme. Više o zborniku možete pročitati na stranici Župe bl. Alojzija Stepinca Savica Zagreb i na Josipovoj jezičnoj galeriji. 

Oka Otonijić, foto SM