MAŠTOPLOVNA SVEVIDLJIVA IVA

13. 11. 2022. | Kultura i odrastanje

Divna knjiga za djecu i ostale puna neologizama 

 

Tijekom promocije mrežne i tiskane stihozbirke Sanje Milolože

na Svjetski dan audiovizualne baštine 2022. izmjenjivale su se

recitacije stihova  dječjih lirskih pjesama  (Katja Petrović) i skladbi

uvrštenih u knjigu (Marko Jašek,  Lana Pereža  i Ema Bosak). 

 

Djelo su predstavile profesorice Sanja Bosak, Linda Šimunović-Nakić

i sama autorica koja potpisuje i ilustracije i fotografije.

 

Promocija knjige Svevidljiva Iva koju je napisala naša profesorica i voditeljica Čarobne frule Sanja Miloloža održana je na Svjetski dan audiovizualne baštine, 27. listopada 2022. u KGZ Knjižnici Voltino. To je dijelom audioknjiga za djecu, mlade i sve one koji se tako osjećaju. Sastoji se neuglazbljenih i uglazbljenih stihova u tri ciklusa: 1. Vidljivo, nevidljivo, svevidljivo, 2. A u stihu mala glazba, melodija versa i 3. Srebrne sličice djetinjstva. Recenzentica je Divna Šušić, prof., izvrstan savjetnik. 
Djelo su, uz autoricu, riječju predstavili profesorice Sanja Bosak, Linda Šimunović-Nakić i Katja Petrović, a glazbom Marko Jašek (bivši profesor u našoj OŠ Jure Kaštelana) i pjevačice Lana Pereža, Ema Bosak. Autorica je knjigu posvetila svojoj kćeri dok je još bila dijete od dvije i pol godine, likovnoj umjetnici i pjesnikinji Ivi Miloloži. Pjesme je, kaže, napisala nadahnuta Balogijadom i stručnim skupom o pjesniku i likovnom umjetniku Zvonimiru Balogu koji je organizirao Tomislav Hrebak. To je događanje inspiriralo profesoricu Miloložu za njezino djelo, u kojem ćete naći i mnogo neobičnih riječi i humora. Teme su dječje odrastanje, obiteljske uspomene, kućni ljubimac mačak Omi i suprug Zoran s nadimkom Zoc (Kad se Omi polomi), ali i školski život. Nekoliko je i malo ozbiljnijih i kritički nastrojenih pjesama, primjerice Nevaljana pjesma, Zašto jedna profa plače i Kad nestane struja u kojoj kaže:

Nitko danas nema sluha

Ni za kog tu nema kruha

ak’ se sad ne odveže

tehnološko uževlje

televizor

mobitele

titele

jatele

ele

tele

telepatija

telekratija

teleglupija

teleluja

zaslonska oluja…

 

A kad nestane struja?

 

Iako je cijela zbirka posvećena Ivi, nekoliko je pjesama s posebno navedenom posvetom: članovima najuže obitelji:  Hrvoju Miloloži (starijem profesoričinu sinu), Luki Miloloži (mlađem profesoričinu sinu), Karlu Landekiću (tati), ali i profesoru likovne kulture i razredniku Dubravku Lepeju, zatim Juri Kaštelanu (pjesniku) i Juri Gagiću (bratiću, vjeroučitelju). Nekoliko pjesama nema navedenu posvetu, ali razumije se komu je posvećena: pjesniku i likovnom umjetniku Zvonimiru Balogu (pjesme Zvon i mir, Svjetska pjesma) te velikoj dramskoj umjetnici Zvjezdani Ladiki (Zvjezdan(in)e staze). Tom pjesmom otvorena je i manifestacija Zvjezdanine staze koju je pokrenula dramska pedagoginja Ksenija Rožman u Parku Ribnjak u Zagrebu.

 

Omi na Zocovoj ruci, fotografija na zadnjoj korici knjige
Foto: Sanja Miloloža

 

Zanimljivo je da je u zbirku uvrštena i pjesmica Zimsko jutro koju je profesorica Miloloža napisala sa samo sedam godina. Rekla nam je da je ta pjesmica čak dvaput bila objavljena u njihovu osnovnoškolskom listu Iskrice: kad je profesorica bila u 1. razredu, a onda opet i u drugom razredu Osnovne škole Matka Laginje koja se nekad zvala NH “Anka Butorac”. Očito se nekomu Zimsko jutro jako svidjelo, veselo je zaključila profesorica Miloloža kad smo ju pitali za komentar.

Ova divna knjiga nije namijenjena samo djeci, namijenjena je svima koji se osjećaju ili žele osjećati poput djeteta, koji žele zaroniti u Ivinu dubinu i pronaći u njoj zvjezdano svijetlo, prigrliti izrezak jedne duše. Razigranim, melodičnim i nadasve živahnim stihovima, na ovoj promociji ćemo voditi ljude Ivinim svijetom beskrajne radosti, kako ovdje tako i u nebeskim prostranstvima gdje se Ivine oči, krjesničice, svjetililice, modrilice, radoznalice ne prestaju smijati, izjavila je za Čarobnu frulu jedna od predstavljačica knjige prof. Sanja Bosak. U knjizi Svevidljiva Iva, dodala je, susrećemo se s novotvorenicama tj. neologizmima, a knjiga Sanje Milolože jest knjiga prepuna prekrasnih neologizama koji mogu biti zanimljivi i studentima, a ne samo osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Važan dio ove promocije su i pjesme koje je uglazbio prof. Marko Jašek. Također i Srebrne sličice djetinjstva kao najvažniji dio našega života. Sanjini stihovi, stihovi su djelića djetinjstva protkanog srebrnim nitima, srebrnaste tišine i sjećanja“ zaključila je prof. Bosak.

Profesorica Linda Šimunović-Nakić iz OŠ Horvati u Zagrebu posebno se osvrnula na pjesničke novotvorenice i humor kojim obiluje ova knjiga. Evo što nam je izjavila:

Moj je zadatak bio predstaviti te poetske neologizme kojim Svevidljiva Iva naprosto vrvi. To su riječi koje nisu ušle u standardni jezik nego su poseban sloj autorskoga stila i pjesničke slobode. Recimo, Zvonimir Balog i Pajo Kanižaj pjesnici su koji bi učenicima trebali biti poznati, a koji su se na tako duhovit način služili novotvorenicama. Dakako, one se tvore prema tvorbenim pravilima hrvatskoga jezika različitim analogijama pa je tako i kod naše pjesnikinje ljubotvorno u odnosu na ljubomorno, teleglupija i telekratija u odnosu na telepatija i tako dalje. Meni je možda najdraži deminutiv imena Luka Lučice jer je lučica i svjetlašce pa tako majka nježno izražava da joj je sin svjetlašce. Najzanimljivija je možda macotinja prema životinja u pjesmi Mama, vidi maca! u kojoj autorica opisuje kako je mali Luka uhvatio malo mače za rep i digao ga u zrak. Macotinja bi bila mačja stvar, mačji slučaj…

 

Posjetitelji su mogli kupiti primjerak limitiranoga tiskanog  izdanja

za 13 EUR čime su izravno poduprli održavanje Memorijala AORTA 

NEBA, nagradnog likovnog natječaja za učenike Škole primijenjene

umjetnosti i dizajna Zagrebu sjećanje na profesoričinu kćer Ivu, 

likovnu umjetnicu, pjesnikinju  i bivšu  učenicu ŠPUD-a Zagreb.

 

Tijekom promocije izmjenjivale su se recitacije stihova dječjih lirskih pjesama (Katja Petrović) i skladbi uvrštenih u knjigu (Marko Jašek, Lana Pereža i Ema Bosak). Osim toga posjetitelji promocije imali su prigodu kupiti primjerak limitiranoga tiskanog izdanja zbirke za 13 eura  čime se izravno podupire održavanje Memorijala AORTA NEBA u spomen na profesoričinu kćer Ivu. Doznali smo da je cijena od baš 13 eura formirana zbog jednog praktičnog i jednog emotivnog razloga. Praktičan je razlog što je 13 eura najbliže okruglih 100 kuna, a emotivni taj da je Iva Miloloža preminula 13. (kolovoza). Svevidljiva Iva tiskana je u vlastitoj nakladi urednice i glavne autorice autorskog portala Josipova jezična galerija gdje se mogu naći mnoge mrežne knjige koje uređuje, piše i izrađuje profesorica Miloloža. Privatna sredstva za tisak osigurana su kad je profesorica dobila četvrti put zaredom nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja kao jedan od 500-tinjak najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika u Republici Hrvatskoj.

Svevidljivoj Ivi u mrežnom izdanju možete pristupiti besplatno na autorskom portalu naše profesorice Josipova jezična galerija gdje možete i poslušati pjesme iz drugog ciklusa A u stihu mala glazba, melodija versa

Sljedeća manifestacija koju organiziraju Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Josipova jezična galerija i Sanja Miloloža u suradnji s KGZ Knjižnicom Voltino bit će prva svečana dodjela nagrada učenicima na memorijalu AORTA NEBA s izložbom učeničkih radova koji su nastali prema odabranim pjesmama iz Svevidljive Ive. Predviđeno je da to bude tijekom travnja 2023. u Knjižnici Voltino, najvjerojatnije 13. Javnost će na vrijeme biti obaviještena o točnom terminu održavanja memorijalne izložbe i dodjeli nagrada na mrežnoj stranici KGZ Knjižnice Voltino, mrežnoj stranici ŠPUD-a Zagreb, na portalu Josipova jezična galerija, na stranici te na društvenim mrežama.

Gala Matijašević, 7. b, naslovni fotokolaž i fotografija na ovitku: Sanja Miloloža