ČAROBNA FRULA NA DRŽAVNOM LIDRANU

4. 05. 2023. | Izdvajamo, Kaštelanopolis

Glavna urednica Čarobne frule Gala Matijašević i voditeljica

novinarske skupine Čarobne frule Sanja  Miloloža boravile su

tri dana u Vodicama na državnoj LiDraNo smotri od 24. do 26.

travnja 2023. Gala je vrlo uspješno predstavila list 25. travnja

u Dvorani Šibenik, a novinari Frule višestruko su pohvaljeni.

 

Glavna urednica Čarobne frule Gala Matijašević i voditeljica novinarske skupine Čarobne frule Sanja Miloloža boravile su tri dana u Vodicama na državnoj LiDraNo smotri od 24. do 26. travnja 2023. Gala je vrlo uspješno predstavila list 25. travnja u hotelskoj dvorani Šibenik, a uredništvo i cijela novinarska skupina višestruko je pohvaljena. Tako je članica Državnoga povjerenstva Ankica Blažinović-Kljajo istaknula da smo nevjerojatno zanimljivo razradili temu broja Povratak, da je predivno to bogatstvo sadržaja i da nam se služimo divnim hrvatskim jezikom. I druga dva člana Povjerenstva Neven Kepeski i Marko Baus izrazili su zadovoljstvo rekavši da je neosporno da su dva najbolja digitalna lista Čarobna frula iz OŠ Jure Kaštelana i Zmajček iz OŠ Vugrovec-Kašina s razlogom ovdje. Jedina dva digitalna, i jedina dva iz Grada Zagreba. 

NIJE SVE TAKO BIJELO

E, sad, nasuprot pučkom entuzijazmu Nije sve tako crno. mogli bismo reći da nije sve tako bijelo. Zašto? Evo, i ove godine odnos prema digitalnim listovima nije podjednak onomu prema tiskanima. Satima smo mi digitalci slušali o tome kako grafički prelamati tiskani list, što se s čim “tuče”, kako bi trebalo ovo ili ono u grafičkom prijelomu, ali to nas u digitalnom listu uopće ne zanima jer je logika našeg lista nešto sasvim drugo. Nas bi, recimo, zanimalo da nam tko kaže kako smo rasporedili multimedijske elemente, što bismo mogli bolje napraviti u mrežnom dizajnu a da odgovara sadržajima, kako doskočiti nekim zadanostima mrežne forme koje se opiru klasičnoj novinarskoj opremi i slično. Inače, kad govorimo o sadržajima, moramo napomenuti da se ne jednom spomenulo kako su na državni Lidrano pozvana samo dva digitalna lista jer su sadržajno iskočili kvalitetom, a da su mnogi digitalni listovi “mazali” oči funkcijama mrežnoga dizajna, različitim slajderima i gotovim rješenjima, ispod kojih nije bilo sadržaja. Sad, ruku na srce, znamo mi sjajnih listova kojima se takvo što ipak ne može prigovoriti, recimo križevačkom Izvoru ili brodskom Malom Goranu, ali očito je da je opet dana prednost tiskanim listovima. Mi jesmo tiskonostalgični također, ali novaca za tiskanje lista nemamo, čak ni za onaj specijal svakih pet godina, pa se trudimo digitalnim izdanjem ostati i opstati u svijetu školskoga novinarstva (Nemamo, naime, svi blagodat grada Zadra čije su lokalne vlasti prepoznale važnost školskog novinarstva pa financiraju grafičku pripremu i tisak školskih listova što se nedvojbeno odrazilo na kvaliteti i produkciji. – op. S. M.) Bilo bi stoga korektno da se i na izložbi školskih listova postavi tableta onoliko koliko je digitalnih listova dospjelo na državnu razinu, da na svakom od njih početna mrežna stranica bude naslovnica toga lista i da posjetitelji listatelji tiskanih školskih časopisa mogu postati na trenutak i klikatelji onih digitalnih.

ŠTO NAM JE REKLA PREDSJEDNICA DRŽAVNOG POVJERENSTVA

O tome smo odnosu prema digitalnim listovima razgovarali s predsjednicom Državnoga povjerenstva gđom Ivanom Ivančić Medved, prof. koja nam je potvrdila da je to s tabletima sjajna ideja i da će se sljedeće godine ta nepravda sigurno ispraviti. Pitali smo potom bi li se mogla ispraviti i ona nepravda da za školski list uz voditelja na Lidrano može doći samo jedan novinar u ime Uredništva. Dali smo pritom primjer da se za radijske emisije poziva dvoje učenika, za jednu radijsku emisiju, a digitalni list koji se stvara cijele godine i koji, među ostalim, uključuje i radijske emisije i druge multimedijske elemente, koji i jesu specifikum digitalnoga lista, može predstavljati samo jedan učenik. Predsjednica Državnoga povjerenstva rekla nam je da je takvo stanje zatekla kad je preuzela tu ulogu, ali da i sama vidi kako je u pitanju nelogičnost i nepravda. Uglavnom, saslušani smo, pa se nadamo da će se, preko riječi do djela, bitne i važne promjene u vezi s digitalnim novinama i dogoditi na sljedećem državnom Lidranu.

 

PLJESAK ZA NOVINARSKI FILMIĆ

Za kraj, moramo reći da smo se nagledali izvrsnih scenskih nastupa lidranovaca, a na završnoj svečanosti u vodičkom Centru za kulturu pokupili smo snažan pljesak za novinarski filmić koji su na temelju slikokaza gđe Ankice Blažinović-Kljajo izradili predstavnici zadarskog lista Čehuljica i zagrebačke Čarobne frule, a montirala u Zagrebu profesorica Sanja Bosak. Sigurno ćete prepoznati pjesmu Da se čita autorskog tima Jašek – Miloloža, izvrsno nam se uklopila u film. Pjevaju Ema Bosak, Lana Pereža i Marko Jašek.

 Lucijan Edenlandski, foto: Marina Dimić Kepeski