ČAROBNA FRULA U TRENDINGU

18. 02. 2023. | Kaštelanopolis

Novinarski tim OŠ Jure Kaštelana u eteru Hrvatskoga radija

RAZMIŠLJAJTE KRITIČKI I NE BOJTE SE PRIKAZATI ISTINU


Zbog duge tradicije i kvalitetnog školskog novinarstva novinarski tim Čarobne frule iz Osnovne škole Jure Kaštelana – koji su činile Gala Matijašević, glavna urednica lista, i Sanja Miloloža, voditeljica novinarske grupe – pozvan je 24. siječnja 2023. u emisiju U trendingu. To je relativno nov radijski format koji se od rujna 2022. godine emitira svakog utorka na Prvom programu Hrvatskoga radija te istovremeno uživo na Facebooku i Tik-Toku.

Emisija koju vode učenici srednjih i osnovnih škola u fokus stavlja interese i potrebe naše digitalne generacije. S voditeljima Vitom Višekrunom i Marinom Nenadićem, inače učenicima iz OŠ Rudeš u Zagrebu, naš je tim razgovarao o novinarstvu i zapaženim uspjesima školske novinarske družine Čarobne frule. Profesorica Miloloža slušateljima i gledateljima otkrila je da je prvi tiskani broj Frule izašao davne 1995. te je kao zaslužnu za taj novinarski iskorak OŠ Jure Kaštelana istaknula našu tadašnju knjižničarku i profesoricu Macu Tonković, dugogodišnju voditeljicu koja je stvorila brend, ali i nekoliko izvrsnih profesionalnih novinara. Također je istaknula ulogu Suzane Plevnik koja je nakon Mace Tonković vodila list prije nego što ga je ujesen 2017. godine preuzela prof. Miloloža. (Za one koji su znali pa zaboravili, kao i za one koji nisu znali: Te 2017. u jednoj je godini izašao i tiskani SPECIJAL i 8. rujna, na Međunarodni dan pismenosti, prvi broj digitalne Čarobne frule. Profesorica Miloloža informatičku je podršku za podizanje mrežnog portala našla u svome sinu Hrvoju, a za likovnu stranu bila je zadužena kći Iva. Danas je, osim školske likovne grupe pod vodstvom profesorice Đuretek-Šuper, uz Ivinu likovnu ostavštinu za likovne priloge zadužena Ana Maria Maravić, akademska kiparica, Ivina sestrična, koja je nastavila razvijati vizuale naših vilinskih novinara Lucijana i Oke.)

 

Glavna urednica Čarobne frule Gala Matijašević i voditeljica Sanja Miloloža na gostovanju U trendingu
Fotokolaž: G. Matijašević i S. Miloloža

 

Radijska voditeljica Vita opisala je Čarobnu frulu kao jedan od najboljih školskih časopisa u zemlji, čemu svjedoče i brojne osvojene nagrade, pa ju je zanimalo na koji način održavamo interes i znatiželju čitatelja. „Prvo pažnju održavamo dobrim sadržajem, entuzijazmom voditelja i velikom potporom škole“, izjavila je profesorica. Također je otkrila kako novinare odabiremo na temelju interesa za aktualnosti i talenta za pisanje koji profesori prepoznaju u nastavi jezičnoga izražavanja. Nekada su se održavale čak i audicije, ali sada su svim učenicima koji gaje ljubav prema pisanju i novinarstvu otvorena vrata Čarobne frule. Iz godine u godinu raste zanimanje za Frulu čemu uz kvalitetan sadržaj i prepoznatljiv brend pridonosi i činjenica da smo već neko dulje vrijeme digitalni časopis, pa mladi novinari ne moraju dugo čekati vidjeti svoj članak u medijima, što je u trendu s potrebama već spomenute digitalne generacije. Na voditeljevo pitanje hoće li se Čarobna frula razvijati prema podcastima, profesorica je odgovorila da postoji i ta mogućnost, samo moramo konačno doći u svoju lijepu novu školu na staroj adresi, a naglasila je da se list stalno dorađuje i usavršava te da je ove godine otvorena posebna stranica za školske mrežne knjige.

Međutim, boravak na HRT-u ne znači samo sudjelovati u emisiji i razgovarati o nama dragoj novinarskoj temi nego je to, dakako, bila prigoda da se prikupi i materijal za novi članak. U skladu s tim Gala je, kao pravo novinarsko „njuškalo“, zavirila iza kamera, u režiji i produkciji. Naš je tim tako svjedočio videostreamu emisije na Facebooku, dao je izjave za Tik-Tok te za kraj poslao poruku mladim novinarima: „Trudite se, dajte sve od sebe i ne bojte se prikazati istinu – ono što je bitno!“

Zahvaljujemo autorima emisije na pozivu i voditeljima Viti i Marinu na gostovanju koje je bilo nadahnjujuće iskustvo!


Gala Matijašević, 7. b, tekst i foto + snimke zaslona