LIDRANO IZAZOVI, NADE I USPJESI

15. 02. 2023. | Kaštelanopolis

U Osnovnoj školi Trnjanska održana je 10. 2. općinska LIDRANO

smotra. Na višu razinu smotre iz Osnovne škole Jure Kaštelana

upućena su tri samostalna novinarska rada, jedan literarni rad

i digitalni list Čarobna frula koja se na županijsku razinu upućuje

automatski s obzirom na opseg i dubinu posla koje zahtijeva rad

na časopisu. Od ovogodišnjih LIDRANO noviteta veseli nas jedan

POVRATAK: onaj najzahtjevniji: grupnih scenskih nastupa.

 

Tko još ne zna za literarno-novinarsko-dramsku smotru koja se provodi u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske? Vjerujemo da oni koji prate naš list, osobito oni koji znaju da će podatke o  našim novinarima naći u Kaštelanopolisu,sigurno nisu među njima. Ove godine na višu razinu smotre iz Osnovne su škole Jure Kaštelana pozvana tri samostalna novinarska rada, jedan literarni rad i, dakako, digitalni list Čarobna frula. Ponavljamo da školski listovi preskaču općinsku razinu smotre s obzirom na opseg i dubinu posla koje zahtijeva rad na časopisu, bez obzira je li riječ o tiskanome listu ili mrežnome portalu.

Samostalni novinarski radovi učenika OŠ Jure Kaštelana pozvani na županijsku smotru u OŠ A. G: Matoša jesu:

Petar Čvorak, 7. b: Snaga bez taktike nema smisla ni u ragbiju (intervju s kapetanom hrvatske ragbi reprezentacije)

Lara Miloš, 5. b: Zašto bi nas trebalo biti briga (ekokomentar, u našem listu objavljen pod naslovom Povratak zdravoj pameti)

Gala Matijašević, 7. b: Maštoplovna Svevidljiva Iva (izvještaj s kulturnoga događaja).

Mentorica učenicima autorima svih novinarskih radova voditeljica je Sanja Miloloža, prof., izvrstan savjetnik.

Literarni rad pozvan na županijsku smotru jest:

Bruno Brajković, 7. a: Al’ zlatno je polje (lirska misaona pjesma).

Mentorica učenika-pjesnika jest Ana-Marija Šipoš, mag. educ. croat. philol.

Na općinskoj smotri sudjelovala je i učenica Neva Mioković s kajkavkom inačicom šaljive priče Tri mudraca voditeljice Ane-Marije Šipoš, te još dva pohvaljena novinarska rada učenica Tonke Tounec koja je pisala o žičari i Petre Tomić koja je pisala o suživotu u svemiru i svemirskom povratku E. T: goes home. Svim lidranovcima čestitke! A ptičica nam je došapnula da se, ponosne na uspjehe svojih učenika, voditeljice već dogovaraju za organizaciju tradicionalne LIDRANO PIZZE koju će čarobni novinari i pjesnik degustirati uoči okruglih stolova. 

I sad još jedna povratnička novost: skupni scenski nastupi ponovno su na repertoaru! Da, da, dobro ste čuli: nakon pandemijskih i potresnih godina mladi glumci vraćaju se na kazališne daske… hm:.. ili barem parket sportskih dvorana, ovisno o uvjetima u kojima se LIDRANO na školskim i općinskim razinama realizira. I još nas jedan kreativno-stvaralački povratak veseli: onaj u Novigrad, na Novigradsko proljeće in situ, na lice mjesta (no za to će nam trebati novi članak). A vama ostavljamo djelić ozračja iz Osnovne škole Trnjanska s veselom ekipom OŠ Rapska koja je upućena na županijsku smotru i prave kazališne daske u Kazalište Vidra. Ne moramo vas podsjećati da se kazalište zove Vidra po nadimku Marina Držića, najpoznatijeg hrvatskog komediografa iz 16. stoljeća po kojem i škola u susjedstvu OŠ Jure Kaštelana nosi ime, zar ne?

Uredništvo, foto: Petar Čvorak